The Legend of Zelda: A Link to the Past - 1991 - SNES/GBA

Artikeln kan innehålla spoilers

Vissa spel kan jag sitta med länge eftersom de helt enkelt är så dåliga att jag finner nöje i att spela för att kritisera

Andra spel är tvärtom, och det här är konstigt. För andra spel är så bra att det blir en sorg att spela eftersom jag missade spelet under den tid det var färskt.

Jag hade särskilt sett fram emot The Legend of Zelda: A Link to the Past och när det äntligen var dags gick jag i känslan all in och bestämde att jag ska varva spelet, också med tanke på att jag vet mycket om spelet och har hört otroligt mycket gott om det.

Bland annat är det ett enormt spel för sin tid.

Men så kommer ändå den där känslan efter ett tag: "hur kul är det egentligen?" och då stänger jag omedelbart av. Jag kan vara kritisk. Men inte mot det här spelet.

Jag kan inte vara kritisk eftersom A Link to the Past har allt jag vill ha av ett spel i serien. Det är ett familjärt upplägg som flirtar med det första The Legend of Zelda (1986), men som gör det bättre än sin föregångare. Kontrollen är komplex men enkel, musiken och alla ljud och oljud är antingen kära återhöranden eller ljud som helt enkelt bara passar in. Dessutom visar det sig att bossfighterna är roliga.

Atmosfären utlovar ett episkt äventyr redan från avstampet då Link ger sig ut för att rädda Zelda en regnig natt. Trots att regnet så småningom avtar gör äventyret aldrig det. Det finns saker att göra, platser att utforska. Det är Zelda-serien när den är som bäst.

Däremot kan jag inte påstå att spelet är det bästa i serien. Mest för att jag inte spelat alla Zelda-spel, men också för att mitt omdöme grumlas då jag frågar mig hur kul det egentligen är. Anledningen till frågan har nämligen ingenting med spelet att göra. Frågan beror på att spelet är gammalt och att jag inte var med när det begav sig.

Jag stänger av för jag vill inte tycka det är tråkigt. Jag stänger av för att bevara spelet i den tid, och till det minne det är värt.

Spelet är en prequel till The Legend of Zelda vilket i mina tidigare beräkningar innebär att Link i spelet är under 12 år ung.

Links uppdrag är att rädda prinsessan Zelda från den onda trollkarlen Agahnim​. Det är åtminstone där spelet tar avstamp. Man kanske kan kalla det för spelets intro.

Räddandet av Zelda är ganska snabbt avklarat. Efter det är det i korta drag dags för Link att börja samla på sig ett gäng pendants, få grepp om ett master sword, spöa Agahnim och ta upp kampen mot den ultimata antagonisten Ganon, och rädda Hyrule.

Tanken spelskaparna hade med det första spelet från 1986, att Link skulle fungera som en länk mellan olika dimensioner, är någonting man tagit fasta på till The Legend of Zelda: A Link to the Past. Det får mig att fundera över om det här spelet baseras på det manus som legat i papperskorgen sedan mitten av 1980-talet, det man var tvungen att stryka på grund av begränsningar till NES-konsolen.


"Dessutom visar det sig att bossfighterna är roliga"

The Legend of Zelda: A Link to the Past har gång efter annan hyllats till skyarna, blivit utsedd till ett av de bästa spelen genom tiderna, hamnat på i princip varenda lista av spel som måste spelas, topp-tio-listor och listor över de viktigaste ögonblicken i spelhistoria.

Här måste jag ge med mig. Jag spelar det, och jag tror på alla uttalanden, för jag känner det. Men jag är inte där 1991 längre. Jag kan inte avsluta det. Jag hinner knappt påbörja det. Det är en tyngd att jag inte gav Link mer tid på min brorsas Super Nintendo när jag hade chansen.

Men jag har i alla fall fått prova det en stund, så länge som jag lyckats hålla kvar illusionen av 1991.

The Legend of Zelda: A Link to the Past är min trasiga länk till mitt eget förflutna.

Läs om andra spel i serien

#retro #gaming #zelda #link #adventure #action #snes #supernintendo #nintendo #klassiker #kult #länk

Jag gick all in för att klara hela spelet, men i mitt andra (ej publicerade) gameplay satt jag tyst, nästan som i sorg. I den här videon kan du dock se spelets avstamp och höra mig prata om min fobi för gnagare bland andra upplyftande saker.

  • 1991

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229