The Game Changer - 2019

Månader av dan före dopparedan

Länge har jag funderat på vad som kommer vara nästa stora grej i mina barns uppväxt. Vad är det som kommer komma som blev punkten för frågan hur folk levde utan det där. Som radion, som bilen, som teven, som videon, som Internet, som mobilen. Svaret kanske inte just är Google Stadia, utan kanske Google Chromecast Home. Men som spelbloggare och som starkt influerad av spelkultur är det Google Stadia jag kommer fokusera resten av innehållet på.

När jag hörde nyheten om Google Stadia genom ett ströavsnitt av Svamppod var jag tvungen att trycka tillbaka tio sekunder och höra det igen och igen och igen, för att greppa vad man faktiskt sa. Efter det googlade jag, och efter det undrade jag hur länge nyheten figurerat. Jag uppfattade det som att nyheten landade runt 20 mars 2019, för det var då man tog upp det i P3 Spel.

I periferin hade Nintendo och Microsoft haft möte av oklar anledning, i alla fall av vad som före dess gick att utläsa i poddflöde. Det pratades om hur det skulle se ut om jättarna gick ihop. Vilken märklig mix!

Det Google Stadia sägs komma med är nämligen så fett att det krävs goliats för att stå pall. I korthet kan jag som humble hobbybloggare spekulera i potentialen, alltså saker som ingen gått ut med. Jag låter fantasin spinna. Om du tänker dig Spotify och låtlistorna, det där gigantiska biblioteket med alla låtar. Ett gigantiskt bibliotek där du kan ställa in listor efter ditt tycke, efter genre, efter topplistor. Gamla klassiker och det nyaste i din egen härliga blandning med tillgång till i stort sett allt.

Tänk dig det, men med spel.

Tänk dig också att du inte behöver någon svindyr dator för att kunna spela de senaste spelen, att allt som krävs för att du ska kunna uppleva spelet är att du har en hyfsad internetuppkoppling och en hyfsad skärm (men att du inte ens behöver en hyfsad skärm, att du till och med kan spela på skärmen till din kackiga mobil om du vill).

Jag tänker mig, och här höftar jag, att nya spel som produceras också har bromsklossar utifrån målgruppen, att det kanske till och med kan vara så att vissa spel inte är så gigantiska, eller kräver din hårdvaras kapacitet till max på grund av att om man producerade det fetaste av det fetaste, skulle det vara spelbart för det fåtal som hade den fetaste hårdvaran. Och jag kan verkligen vara ute och cykla i en konspirationsteoretisk terräng här. Men om det är så, och om speltillverkarna istället enbart kunde ägna sig åt att jobba utan en sådan begränsning. Skulle inte det innebära att vi peakar genom en utomstående hårdvara och att spelen potentiellt kan bli hur feta som helst? Ordet fett kan här vara synonymt med vad som helst som förhöjer upplevelsen.

Jag kan på något sätt inte se någonting negativt med Google Stadia. Principiellt kan jag förhålla mig lite so-so till Google som företag, men jag som gamer är extremt lycklig över att de kommer in på marknaden och verkligen rör upp gammalt damm. Just nu händer det någonting. Någonting stort.

I poddflödet och bland forum pratas det om Playstation Now, om Xbox Live, om Switch motsvarande bibliotek. Men jag kan bara komma fram till att det inte alls är samma sak. Skillnaden ligger i att du fortfarande behöver den där förbannade konsolen som just du är fanboy/fangirl av. Här är en tjänst där du enbart är beroende av en skärm.

Hur troligt är det då att du i framtiden kan spela alla spel, alla gamla, alla nya? För det första kan sägas att när jag säger allt menar jag inte allt, lika lite som att all musik finns på Spotify. Men Spotify är en snöboll som fortfarande rullar och plockar med sig det mesta i sin väg. Om jag istället ställer mig frågan vem som har tillgång till de fetaste servrarna och den tyngsta basen för att genomföra den här framtiden kan jag lika gärna fråga mig vem som digitalt kartlagt hela världen och vem som stämde Svenska Akademin då de ville få med ordet "ogooglebart" i en utgåva för några år sedan. Google tyckte att ordet ogooglebart inte var ett ord eftersom det inte finns någonting som är ogooglebart.

Vad vi än tycker om Google som företag har vi redan deras tjänster för att göra vardagen så mycket enklare för oss. Det finns för mig ingen anledning att tvivla på att Google kommer lyckas med det här.

Jag har inte varit såhär pepp för någonting sedan jag själv skulle bli farsa. För mig kommer varje dag till lanseringen vara en lång dagen före julafton, och jag kommer för en gångs skull vara en av de första på bollen, as far as en vanlig konsument av spel goes.

Mer om Google Stadia kan du läsa här

  • Postad i: 2019

Gillar