Superman (1979)

En dag när Clark Kent är på väg till jobbet rasar en bro och då tar han extacy och käkar svamp och då blir allt disco och alla lagar om upp och ner upphör att gälla

Ofta tänker jag att jag ska ge mig på att göra ett gameplay oavsett hur spelet verkar. Så jag gick in på virtualatari för att spela. Eftersom jag brukar ställa in spelljud och inspelningsljud före ett gameplay måste jag dock starta spelet innan jag ger mig på det för en inspelning.

Superman var vid en första anblick ospelbart då det bara börjar och sätter dig där mitt i vad det nu är, eller jo, en bro som sprängts bort och som måste repareras, varför man nu ska behöva göra det när man ändå kan flyga över så snart man fattar att man kan byta till sin superhjältekostym genom att gå in i en telefonkiosk.

Man ska alltså leta efter bitar till den där bron och försöka reparera den, samtidigt som man, vad jag förstått av att läsa, ska bura in bad guys.

Det är greppbart, det är det. Men det egentliga problemet med spelet är dels att det flimrar extremt och gamern riskerar snart ett epileptiskt anfall. Utöver det existerar ingen som helst logik i hur man ska orientera sig på spelkartan. Som Superman kan man exempelvis flyga i vilken riktning som helst, inklusive nedåt genom gatan, för att mötas av en ny stadsbild.

Ganska snart är man lost.

Ett tag funderade jag på om det var emulatorn det var fel på och började kolla runt vad andra tycker. Till min förvåning läser jag goda recensioner för sin tid på wikipedia. Omdömen som "snygg grafik" eller "En komplex simulator som fängslat gamers under ett decennium". Det enda uttalandet jag håller med om, om det ens är sant, är "Kort sagt finns det inget spel som liknar det här", för det är delvis sant. Jag menar, det finns säkert fler liknande om man gräver i botten av den där sophinken, men kort sagt är Superman ett unikum av skit.

I min artikel om E.T.: The Extra Terrestial (1982) kommer jag fram till att det garanterat finns sämre spel, med tanke på vilket rykte E.T. fått (läs gärna artikeln om du inte är med på vad jag pratar om) och här är ett.

Superman är byggd på Warren Robinett's kod till Adventure (1979), ett spel som jag heller inte var särskilt förtjust i, men som ändå, av förståeliga skäl, gått till historien som banbrytande. Superman makes no sense!

Visst, Superman är från 1979. Jag förväntar mig inte att det är ett av världens mest underhållande spel, eller ens ett mediokert spel, men det finns en gräns mellan skräp och skit. Den är inte ens hårfin.

Utvecklare: Atari, Ink

Utgivare: Atari, Ink

Plattform: Atari 2600

Serie: Spel baserade på Superman

Genre: Action-äventyr

Manual (html) eng

Spela spelet här

Länge letade jag efter en seriös videorecension. Jag hittade en. Om den är manusbaserad är den bra. Om den verkligen är improviserad är den briljant. Upplagd av SupermanFanDotCom.

#retro #gaming #spelkrönika #superman #atari #atari2600 #action #adventure

  • Postad i: 1979

Gillar