Super Nintendo, SNES (1990-2003)

Min bror köpte Super Nintendo så snart den lanserades. Han hade vid det laget flyttat hemifrån och tjänade egna pengar. Själv var jag aldrig särskilt nyfiken på konsolen eftersom jag, efter att jag bytt in familjens NES mot ett helt eget Sega Mega Drive, gick över till andra sidan.

Från att under hela barndomen varit helt begeistrad av Nintendo gick jag in i den tidiga delen av ungdomen med Segas flagga i topp. När Super Nintendo kom uttryckte jag det som "Asså jag är ba så trött på svamphuvuden och glada moln och såhär gröna alver och såhär gulligull och sånt, asså nu vill jag ba spela mer djupa spel som, nej men som Mega Lo Mania (1991) och Power Monger (1990), och racing, alltså inte skit som Rad Racer (1987) utan mer som ba spöa folk och så som i Road Rash (1991)"

Men brorsan hade som sagt ett Super Nintendo och eftersom jag alltid sett upp till honom hängde jag gärna hemma hos honom, för jag hade liksom en bror som faktiskt bodde i stan, i Borås! Och att åka in till Borås på helgerna var stort i jämförelse med att sitta i en skog utanför Rångedala, där mitt barndomshem ligger.

Brorsans lägenhet var alltid rökig, och eftersom han flyttat ung, kort efter högstadiet, kunde man spela som att morgondagen inte fanns. Hela natten om man så ville. Det är som att Super Mario World (1990) och The Legend of Zelda: A Link to the Past (1991) är förknippat med passiv rökning.

Jag tyckte det hörde till, lika mycket som högar av pizzakartonger och hur mycket chips och godis som helst.

Tillverkare: Nintendo

Generation: Fjärde

Release: 21 november 1990 (dock först i juni 1992 i Europa)

Pris vid release: JP¥25,000, $199

Sålda enheter: 49.10 miljoner

Media: Cartridge

CPU: Ricoh 5A22 @ 3.58 MHz

Mest sålda spel: Super Mario World, 20.6 miljoner enheter. Donkey Kong Country, 9 miljoner enheter. Super Mario Kart, 8 miljoner enheter. Street Fighter II: The World Warrior, 6.3 miljoner enheter.

#konsol #konsolhistoria #konsolgeneration

Gillar

Kommentarer