Super Mario Land - 1989 - Game Boy

På grund av min dille på spelseriekronologi hamnade jag i ett, för mig, outforskat land

Det är oftast roligt att upptäcka ett spel jag missade för sin tid. I synnerhet när det är ett spel med en av världens mest älskade protagonister.

Jag hade hört talas om Super Mario Land, men hade nog antagit att det var en felsägning av Super Mario World (1990), som jag för övrigt trodde var spelet jag skulle få ägna kvällen åt.

Men i kronologisk ordning för Super Mario-spel landar Super Mario Land till Game Boy ett år före Super Mario World till Super Nintendo och ett år efter Super Mario Bros. 3 (1988) till Nintendo.

Därför sitter jag här nu, efter att ha testat spelet, utan att riktigt veta vad jag ska säga om det.

Spelet är sig likt. Det är ett plattformsspel i sidescroll. Man kan hoppa på huvuden och på sköldpaddor. Framförallt samlar man mynt och hoppar från plattform till plattform. Man klarar banor. Men det är någonting som inte stämmer.

Jag spelar Super Mario Land, men har ingen aning om var jag är. Inte för att Mushroom Kingdom makes a lot of sense, men det är någonting i detaljerna. Varför är jag plötsligt på påskön? Varför exploderar sköldpaddsskalen? Var är Bowser? Varför hamnar jag i en farkost på någon bana och kör Gradius (1985)? Vem är Daisy? Eller snarare: nu vet jag vem Daisy är i serien, åtminstone att jag träffat henne i ett tidigare spel.

Super Mario Land är lanseringstiteln till Game Boy, och det var ett smart drag av Nintendo. Jag blir mind blown när jag upptäcker att spelet sålde i 18 miljoner exemplar, alltså mer än Super Mario Bros. 3!

Och jag gillar dessutom spelet! Som jag sa i början av artikeln: det är oftast roligt att upptäcka ett spel jag missade för sin tid. Det är det.

Jag står mellan att försöka nöta spelet tills jag varvar det eller att fortsätta skriva och gå vidare, men upptäcker i min snabba research att spelet består av fyra spelvärldar, vilket trots allt var close enough i mitt allra första gameplay (se nedan).

Men det är just det där med titeln. Det här är inte Marios land. Det här utspelar sig i Sarasaland, som är någon form av science fiction-värld att (i och för sig) jämföra med Mushroom Kingdom. Det är bara en sak som fattas för mig. Hur fan hamnade Mario där?

Mario bara fick en hunch att någonting inte stod rätt till, eller fick bara reda på det? Finns det verkligen ingen i hela världen förutom en lönnfet rörmokare som kan rädda alla prinsessor? Syftar ordet "Land" till Super Marios rike? Finns det alltså en värld utanför Mushroom Kingdom, en hel värld, där Mario är lika känd som Justin Bieber 2014?

Jag tycker det är för vagt till och med för att vara ett spel i serien.

Jag trodde aldrig att jag skulle säga detta, men jag har nu stött på ett spel i serien Super Mario, där bristen i spelet är dess story.

Läs om fler spel i serien här

#gaming #retro #supermario #mario #gameboy #nintendo #plattform

Se och hör mig spela spelet, testat på en emulatorida som du själv finner här

  • 1989

Gillar

Kommentarer