Star Wars: The Empire Strikes Back - 1985 - Arkad

Ursäkta röran. Vi har nyss tagit oss ur den stora videospelskraschen.

Arkadspelet Star Wars: The Empire Strikes Back från 1985 är inte att förknippa med Star Wars: The Empire Strikes Back (1982) till Atari 2600. Spelen måhända har samma titel och ja, de må vara baserade på samma film. Till och med att samma scen från filmen varit en stor inspirationskälla även till arkadspelet.

Parker Brothers skapade det första spelet till Atari 2600. Arkadspelet från 1985 är däremot skapat av Atari Games som arkadspel.

Star Wars: The Empire Strikes Back är däremot uppföljare till arkadspelet Star Wars (1983) som är baserad på samma vektorgrafik. Star Wars från 1983 är skapat av Atari Inc.

Det är mycket Atari nu.

Såhär: Parker Brothers skapade Monopol som brädspel, och några år senare, alltså 1982, skapade de det första spelet baserat på Star Wars, till Atari. Atari å sin sida skapade under bolaget Atari Inc. ett arkadspel med titeln Star Wars till arkad 1983. Samma bolag, Atari Games skapade det spelet jag nu borde skriva om 1985. Anledningen till att Atari bytte namn var för att bolaget splittrades efter videospelskraschen 1983 och att man sålde ut hemkonsoldelen av bolaget 1984 till skaparen av Commodore, och bytte namn till Atari Games, nu med fokus på arkadspel.

Om det fortfarande är rörigt får du hålla till godo. Det var en rörig tid på spelmarknaden och jag vägrar stryka eller redigera ett enda ord eftersom jag redan har huvudvärk av alla lösa papper och pärmar och skit som bygger hela min research.

Mer om spelet? Star Wars: The Empire Strikes Back (alltså fortfarande arkadversionen) är ett förstapersons-skjutarspel där man i spelets första del iklär sig rollen som Luke Skywalker under The Battle of Hoth. I spelets andra del iklär man sig rollen som Han Solo under snow speeder-sekvensen, fortfarande i förstapersons-perspektiv.

Efter att ha skjutit approriate number of fiender får man en bokstav för att forma ordet "jedi". När man samlat alla bokstäver blir man odödlig för en begränsad tid och man får en militär ranksymbol bredvid sitt namn.

Star Wars: The Empire Strikes Back är alltså uppföljaren till Star Wars (1983) skapat av Atari. Alltså båda spelen är skapade av Atari. För Atari. Eller arkad. Men inte det första Star Wars: The Empire Strikes Back (1982). Eller jo, det är också skapat till Atari, men då Atari 2600. Av Parker Brothers.

Spelet gjorde ingen betydande impact på marknaden. Det var alldeles för likt sin föregångare. Då menar jag det två år tidigare Star Wars.

Vet du vad?

Jag tror det är lättare om du läser om spelserien i tur och ordning här istället

  • 1985

Gillar

Kommentarer