Star Wars: The Empire Strikes Back - 1982 - Atari/Intellivision

I en galax långt långt borta sitter en spelskribent och försöker komma på en catchy början på en artikel, men failar på grund av att spelet han skriver om tillhör en serie som blivit en egen franchise och som är så kanoniserad att frasen "I en galax långt långt borta" blivit en kliché. Så jag går rakt in på det härifrån:

Parker Brothers, skaparna av Monopol var de första som fick licens att göra videospel av Star Wars.

Star Wars: The Empire Strikes Back var vid tiden för sin release den andra filmen, men den femte i serien. Idag är det den åttonde genom seriens kronologi, om jag räknar med Solo: A Star Wars Story (2018) som i skrivande stund ligger i post-production, och räknar bort floppen The Star Wars Holiday Special (1978).

Det första spelet som gjordes på Star Wars är alltså baserat på en uppföljare till den första filmen som gjordes.

I filmen som delar spelets titel finns en klassisk scen på drygt två minuter när ett problem uppstår för hjältarna då ett gäng feta AT-AT Walkers klampar in som ryckigt mekaniska zombies och måste oskadliggöras.

Spelet baseras på den scenen och går helt enkelt ut på att sätta en high score genom att skjuta ner en rad AT-AT Walkers. Spelet i sig är ganska välgjort för sin tid, även om det till synes är otroligt platt. Varje AT-AT pallar 30 eller 48 skott beroende på om man spelade spelet på Atari eller Intellivision. Ibland öppnades dock en liten lucka i skrovet på AT-AT:n som, om den blev träffad, sprängde skiten på ett skott. Man kunde reparera sitt skepp genom att landa det för att undvika att förlora liv. Det fanns ingen hälsomätare för spelarens skepp, vilket på sätt och vis gjorde spelet dynamiskt. Ens skepp tålde mellan tre och fem smällar innan det förlorades.

Men spelet höll sig inte till filmen. Benen på AT-AT:erna var osårbara, då de kanske borde utgjort någon form av akilleshäl. Spelmekaniken och den dynamik som Parker Brothers försökte skapa förmedlades inte.

Star Wars: The Empire Strikes Back blev exakt så platt som det ser ut, och spelets gameplay höll knappt, ens för tiden, de två minuter som scenen den var baserad på.

#starwars #gaming #spel #scifi #atari #intellivision

  • 1982

Gillar

Kommentarer