Star Wars: Return of the Jedi - 1984 - Arkad/Amiga/C64/Amstrad m.fl.

Det femte Star Wars-spelet i ordningen ses som det tredje. Att hitta kronologin i spelserien är redan snårigare än till filmserien

Star Wars: Return of the Jedi, eller i folkmun enbart Return of the Jedi är inte att beblandas med Atari's Return of the Jedi, Death Star Battle (1983). Star Wars: Return of the Jedi är i grunden ett arkadspel och det kan vara en anledning till att spelet ses som det tredje i sin serie. Det är möjligt att Atari inte räknade sina konsolspel till den.

Serien, får man också minnas, är en kronologi av mig, där tanken är att gå igenom det jag hinner i mitt liv, oavsett om det rör sig om arkadspel, legospel eller schack i Star Wars universum.

Spelet är ett sidscrollande shoot-em-up och är baserat på filmseriens triologi från ungefär samma tid. Return of the Jedi baseras förstås främst på den tredje filmen i serien, alltså episod VI.

Olikt sin föregående baserad på vektorgrafik är Return of the Jedi isometriskt sett snett från ovan och kan liknas mer vid run and gun i plattformsformat.

Spelets mål är att förgöra Dödsstjärnan och komma helskinnad därifrån. Man når målet genom att ta sig igenom fyra scener där man styr olika fordon ur filmen, som att glida Speeder bike som Leia, scoutwalker som Chewbacca, Millennium Falcon som Lando plus flykten från Dödsstjärnan.

Spelet pågår och pågår tills spelaren har slut på liv. När spelet är varvat börjar det om, men med scenerna i slumpmässig ordning och med ökad svårighetsgrad.

Läs gärna mina andra artiklar i serien.

#retro #starwars #arkad #atari #gaming

Gillar

Kommentarer