Star Trek - 1971 - SDS Sigma 7/HP 2000

Året innan videospelens första generation kunde urtidens få gamers försöka njuta av Star Trek 

Spelet, baserad på den populära serien Star Trek (1966-1969), var ett textbaserat strategispel, där spelaren styrde USS Enterprise och varje ny spelomgång började med en beskrivning av hur många Klingon-skepp spelaren behövde förgöra, och hur många stjärnbaser man hade att hantera.

Upplägget var en form av sänka skepp, där målet var att på ett 8x8 rutnät hitta och förgöra Klingon(en). Skillnaden var att om ens USS Enterprise blev bombat av Klingon(erna) drogs ens sköld (HP) ner, vilken man kunde regenerera på en stjärnbas.

Spelet skapades av high school-eleven Mike Mayfield efter att han suttit på skolan och brainstormat idéer kring spel med sina polare. Mike använde ett sommarlov till att låna utrustning, däribland en fet SDS Sigma 7 som fanns på University of California, Irvine.

Spelet är programmerat i BASIC, och är ganska unikt i det att det är ett textstrategispel, före textäventyr ens började dyka upp.

Men spelet led också därför av en stor brist. På grund av att Star Trek var baserat på kommandon i en prompt, hoppade textraden ner ett steg som i ett ordbehandlingsprogram för varje kommando/spelfas. Det ledde i sin tur till att rutnätet, som var spelplanen, successivt försvann, till och med ganska kort efter att man ens hunnit börja spela. För att kringgå problemet behövde spelaren skriva ut papper för att hålla reda på spelplanen, vilket ledde till en jävla massa papper, vilket resulterade i att ett tjog träd strök med bara för att producera en spelomgång, vilket blev starten till växthuseffekten, som i sin tur... jag kom av mig.

"målet var att på ett 8x8 rutnät hitta och förgöra Klingon(en). Skillnaden var att om ens USS Enterprise blev bombat av Klingon(erna)"

Spelet var inte optimalt, men enligt en röst som uttalat sig om det var spelet fortfarande vida populärt 1980. Jag är å min sida benägen att tro att den enda rösten bakom uttalandet kan ha varit ett otroligt stort fan av teveserien.

Andra osäkra källor hävdar att spelet spelades redan 1969, men det råder oklarheter kring dessa källor eftersom det enligt samma källor gjordes en drös idag ickebevarade spel på temat Star Trek bland studenter för tiden. Gissningsvis tog det ett par år efter sista sändningen av originalserien innan det fanns en kombination av kunniga programmerare, tillgänglig hårdvara och studenter som i Vulcan-hälsning gav varandra high-three.

#gaming #retro #startrek #space

  • 1971

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229