Simpel citronsås

Gör en redning med smält smör och mjöl, tillsätt 1,5 dl plain kranvatten. Låt det koka upp. Dra en citron mot rivjärnet lite halvslappt och lite random, slajsa den i två delar och pressa ut citronsaften i redningen, tillsammans med det rivna citronskalet. Tillsätt lite salt och lite peppar. Dunka i en fiskbuljongtärning och låt den lösas upp. Sleva slutligen i créme fraiche för att justera syran/saltet.

Servera med kokt potatis och färdiga spröda fiskpinnar.

Samtidigt som E släpade ut dammsugaren från förrådet och J blev förbannad på legobitarna, fann jag att jag inte hade tillgång till fiskbuljong. I ett ögonblick av whatever, dunkade jag istället i en kycklingbuljongtärning. Sältan blev för hög.

"Hej barnen, hej" hördes H i hallen när hon kom hem. "Du, pssst, citronsåsen, den är eh, lite off" "Vadå?" "Alltså det fanns ingen fiskbuljong så jag tog kyckling" "Kyckling?" "Um, ja" "Gör om" "Men, men" "Gör om, har vi mer citron?"

Jag kan höra hur Gordon Ramsey skulle skrika "Look at the fucking waste!"

H har rätt. Jag måste göra rätt. Om E får minsta anledning att flippa på maten så gör han det. Den behöver vara upplagd så som han tänkt sig och det behöver vara exakt det han väntat sig.

Ett sådant utbrott är inte att han föser undan tallriken och går och leker. Ett sådant utbrott är mat som flyger, tallrikar som riskerar att krossas. Världen tycks liksom gå under. Självklart är reaktionen svårare ju hungrigare han är, men då blir han också ännu mer principfast i den måltid han regisserat fram för sitt inre öga.

Det gäller även hur andra får bete sig runt bordet då han äter. Ingen får slicka sig på fingrarna. Ingen får slicka sig om läpparna. Ingen får prata om någonting som han inte vill prata om. Saker har sin särskilda plats. Gud nåde den som pruttar vid bordet. Det är absolut inte tillåtet. Jag råkade göra det för ett par månader sedan.

Det är fortfarande inte bortglömt. Nu heter det "Jag kan bara äta om du inte pruttar pappa"

Jag tror på fullt allvar att de etikettsregler som blivit nedärvda från historiens överklass beror på att många ur den övre klassen hade autism.

#autism #matlagning #citronsås #simpelcitronsås #sås #såser #pappablogg #matblogg #veckansblogg #åretsblogg #barnmat #etikett #etikettsregler #prutt #prutthumor #gordonramsey #gordon #ramsey #mat

Gillar