SimCity - 1989

Känslan av att SimCity är ett helt eget och unikt koncept med maximal omnipotent frihet har fortfarande kring 30 år senare inte släppt

Stadsbyggarsimulatorn, där du iklär dig rollen som borgmästare skapades 1989. SimCity, ett spel där du har full kontroll över stadsplanering och stadsbudget, där din uppgift också inbegriper att hålla polisen och brandkåren nöjd, hålla nere föroreningar, kriminalitet, kolla markvärde för strategiska val med mera, är förvisso ett spel med den där friheten, åtminstone ett spel som utlovar den friheten.

Vad som begränsar friheten är förstås just den där budgeten du sitter på. När kassan sinar blir din uppgift att detaljpeta där du redan farit fram med din gudahand. Att detaljpeta där du har råd.

Det gör inte spelet sämre. Det gör spelet bara väldigt utmanande. Att få till den där staden och lyckas ha full koll på den, få den att gå runt, även på lägsta möjliga svårighetsgrad, är riktigt svårt för en avarage gamer.

Det finns förstås också en begränsning i antalet byggnader som finns tillgängliga, men det är just kombinationen av byggnader och hur du löser el -och vägnät, var du placerar dina respektive byggprojekt och dina parker, som gör att varje spelomgång kan kännas unik.

SimCity är inte det första stadsbyggarspelet, men det satte helt klart genren med pin på kartan. Konceptet är genialiskt och det är inte undra på att SimCity fick tio uppföljare, enbart som stadsbyggarsimulator. På detta följde också en hel rad andra uppföljare i sim-serien som kunde handla om allt från att bygga torn, till att skapa liv på en planet, till att ta hand om ett hushåll.

Jag var förundrad för spelets under tiden för dess release, helt fast. Jag drömde om spelet, och SimCity var ett av de första spelen jag började jaga efter så snart jag skaffat mig en egen Amiga.

Utvecklare: Maxis

Utgivare: Maxis

Plattform: Amiga, SNES, DOS, m.fl.

Serie: SimSpel

Genre: Stadsbyggarsimulator

Manual (pdf) eng.

Se mig spela och hör mig prata konstant i ungefär sammanlagt två och en halv timme då jag återgår till ett av mina absoluta favoritspel. Länken nedan tar dig till ytterligare anekdoter kring hur jag förhåller mig till SimCity i ett gameplay uppdelat på tre videor.

#gaming #retro #spelkrönika #simcity #sims #city #maxis #snes #nintendo #amiga #dos #management

  • 1989

Gillar

Kommentarer