Shaken but Not Stirred - 1982

Innehåller affiliate-länkar

James bond blir kanske inte sexigare i textform

Min känsla för textäventyr är ofta att jag inte pallar. Det kräver en hel del från spelaren att sätta sig och läsa, att för sitt inre måla upp den grafiska bilden. Men det var ganska ballt för sin tid. Visst kan man tänka sig att det inte är mödan värd. Att man lika gärna kan läsa en bok.

Å andra sidan skriver jag just nu en krönika eller blogg, och du förväntas läsa. Min blogg är som ett textäventyr med lite klickbara länkar här och där som tar läsaren till en annan artikel i bloggen.

Det coolaste med det här spelet är att dess existens inte varit känd länge i skrivande stund. Man trodde att ett spel med titeln James Bond 007 (1983) var det första spelet i franchisen. Det kan ju förstås vara lite skit samma för den som bara skummar bloggen, men för den Bond-nörd som hittat hit kan det vara av stort intresse. Som retro-nörd är det av stort intresse för mig, och egentligen en slump att jag snubblade över det.

Spelet är skapat till ZX Spectrum och anledningen till att Shaken but Not Stirred legat begraven kan bero på att spelskaparen/skaparna förmodligen inte hade licensen till spelet. Skurkarnas namn är utbytta. Som "Paws" istället för "Jaws".

Tonen i spelet är också åt det humoristiska hållet.

Bond får välja tre av fem vapen presenterade av Q. Sedan ska han resa runt och leta efter ledtrådar i olika länder för att hitta en ö där Dr. Death, alltså spelets antagonist, gömmer sig. Efter det ska man hitta rätt ö, och när man gjort det ska man desarmera atombomben som Dr. Death har i sin ägo, och som han ämnar spränga London med om han inte får en lösensumma.

Det finns stridsmoment i spelet. Fienderna utgörs av klassiska tjyvar, munkar, skorpioner och hajar. Mot dessa slåss man genom att välja ett av de tre vapnen man bär med sig och så utfaller striden i primitiv RPG-anda.

<---

Den här artikeln sponsras av James Bond!

<---

Allt som allt är spelet inte särskilt roligt att spela, men det har sina innovationer utöver att enbart vara ett textäventyr. Striderna till exempel. Men har vi missat någonting viktigt före titeln grävdes fram? Jag vet inte. Det är förstås alltid kul att upptäcka nya gamla spel.

#bond #gaming #retrogaming #retrospel #jamesbond #007 #textäventyr #text #textspel #klassiker #spelhistoria

  • 1982

Gillar

Kommentarer