Sega Mega Drive, Sega Genesis (1988-1999)

När Sega släppte sin 16-bits-konsol blinkade jag inte ens innan jag boxade ihop mitt grå Nintendo Entertainment System och skickade in till en spelbutik, som var en av de första att ta emot begagnat i utbyte mot kredit att skaffa nytt. Jag fick inte mycket, knappt någonting mot vad jag hade fått idag om jag från den dagen istället plastat in min Nintendosamling och sålt den styckvis idag.

Men jag fick ett Sega Mega Drive, och det var det som var poängen. För jag hade nämligen spelat lite Moonwalker (1989) på arkad på Finlandsfärjan, och jag läste tidens speltidningar för tiden från pärm till pärm.

Jag visste att Sega Mega Drive var tha shit! Jag visste att det var en konsol som riktade sig till mer coola ungdomar än de som fortfarande ville skutta på moln och rädda svamphuvuden iklädda som rörmokare.

Man skulle i backspegeln kunna tro att jag idag ångrar bytet. Det gör jag inte för ett ögonblick. Om Nintendo var den softa musik jag behövde vaggas in i, var Sega den hårdrock jag behövde i min utveckling som gamer.

Jag vet fortfarande inte om jag föredrar Super Nintendo framför Sega Mega Drive. Det står ganska lika där med fördelar och nackdelar. Till Sega fanns det många fler spel av speltyper och titlar jag aldrig provat.

Tillverkare: SEGA

Generation: Fjärde

Release: 29 oktober 1988 (i Japan). Konsolen togs i stort ur bruk 1999, men det förekommer fortfarande försäljning hos några få återförsäljare i bland annat Europa (2018)

Sålda enheter: Ca 35 miljoner

Media: Cartridge

CPU: Motorola 68000 @ 7.6 MHz, Zilog Z80 @ 3.58 MHz

Onlinetjänster: Sega Meganet, Sega Channel, XBAND

Mest sålda spel: Sonic the Hedgehog, 15 miljoner enheter

#konsol #konsolhistoria #konsolgeneration

Gillar

Kommentarer