Nintendo Entertainment System, NES (1983-2003)

Nintendo räddade oss från videospelskraschen som drabbat USA och därigenom Europa mellan 1983-1985, en tid av andra generationens snabbtillverkade skräp som var så dåligt att det inte ens gick att sälja på rea. Det gick så illa att spelen inte fick plats i butikerna. Ja, det gick så fruktansvärt jävla illa att marknaden droppade med närapå 97% och bland annat Atari fick dumpa sin skit i öknen och täcka med betong för att lätta på skattekostnaden eller vad det var.

Då kom Nintendo in med sitt Nintendo Entertainment System, likt en konsolernas Messias och räddade oss alla.

Denna Messias maxade min lycka, vrede, kärlek, frustration och iver. Från att min familj började hyra konsolen varje helg och lov, någon gång som tröst för ett par döda kaniner, en annan gång som betalning för att jag och mina bröder städat hela huset, en tredje gång för att jag och bröderna fick ihop pantburkar. Det fanns alltid en anledning, och till slut fick jag den i julklapp.

Från den tiden minns jag inte mycket annat än spelen. Det måste varit mycket vinter under åren jag indoktrinerade mig i konsten att spela tevespel, för jag minns bara rimfrostiga fönsterglas (ja, det fanns rimfrost då, i alla fall i mitt minne) till vardagsrummet där jag satt tre decimeter från teven med en kontroll i handen.

Men all glädje jag haft med konsolen har sin baksida. På grund av Nintendot har jag ett tandradsärr på underarmen, skapat av en nioåring som var jag själv. På grund av Nintendot rusade jag beväpnad med en brödkniv, i blind ilska efter min bror och försökte hugga honom. Han överlevde. På grund av Nintendot fick jag gå i terapi för mina raseriutbrott. Så i slutändan kan jag säga att jag har Nintendo att tacka för att jag idag är en lugn person.

Tack Nintendo. För allt.

NES gick under namnet Famicom i Japan, och hade en något annorlunda utformning

Utvecklare: Nintendo

Generation: Tredje

Release: 15 Juli 1983 (1 september 1986 i Europa)

Pris: ¥14,800

Sålda enheter: 61.91 miljoner

Media: Spelkassett

CPU: 8-bit processor

Mest sålda spel: Super Mario Bros., 40.23 miljoner enheter. Super Mario Bros. 3, 18 miljoner enheter. Super Mario Bros. 2, 10 miljoner enheter

Nintendo slutade säljas hos återförsäljare 1995, förutom i Japan, där spelen fortfarande sålde fram till 2003.

När jag skulle prova på det här med att använda mig av headset och spela in mina egna gameplays och kommentera mitt spelande fanns det bara ett spel som jag kände mig så säker på att jag vågade prova att spela och prata samtidigt. Det spelet sitter i mitt muskelminne, mina nerver, förmodligen också nedärvt som DNA till mina barn. Den videon bjuder jag på här:

#konsolgeneration #konsolhistoria #supermario #nintendo

Gillar

Kommentarer