NHL Hockey - 1991

Ett sportspel måste vara som allra bäst när det förutom att vara otroligt välgjort, också hos spelaren skapar ett flerårigt stort intresse för sporten 

Det är nämligen precis vad EA Sports lyckades göra hos mig. Jag inte bara svalde betet och blev sittande med NHL Hockey från dag ett. Jag skaffade inte bara det senaste spelet i serien varenda jävla år (vilket jag kommer ha anledning att återkomma till). Med NHL Hockey blev jag mer intresserad av hockey än jag var då jag som barn halvt tvångsmässigt gick med på att träna hockey för att leva upp till en liten pojkes expectations.

Plötsligt var all hockey rolig. Plötsligt ville jag bli mer insatt. Plötsligt ville jag leva och föra mig som vilken fredlig supporter som helst.

Tack EA Sports! Tack vare det här spelet fick jag ett brinnande intresse som jag höll fast vid i tio år.

Jag ska inte ens klaga på att NHL Hockey inte innehåller ett enda NHL-lag. Det ser jag snarare som en styrka, trots den missvisande titeln. Aldrig förr hade jag multiplayat så mycket som jag gjorde med min pappa och min bror då vi tog till papper och penna, ja fan, ett helt block, gjorde ligor indelade i landslag, så att säga ett A, B och C-VM där vi inför varje ny säsong (och väldigt många säsonger blev det) lottade lag eftersom alla annars antingen skulle vilja ha det bästa laget. Eller Finland.

Vi var alla mer eller mindre lika skillade. Åtminstone hade alla chans att vinna mot varandra.

Domaren är med i NHL Hockey, man riskerar utvisningar när man spela tufft. Ingen fördel ges till den som vinner ett handgemäng, men däremot ges straff till den som initierade fighten. Alla regler som behövs finns där, allt finns inom den ram som en perfekt rink i propportion till spelarna utgör. Spelet är lättillgängligt, fortfarande actionfyllt, med ett motstånd i kontrollen som gör att man känner skridskorna på varje spelare. Det är inte ens krångligt att spela spelet med manuella byten av femmor, eftersom spelets kontroll är helt perfekt.

Jag upptäckte i mitt gameplay (se nedan) att trots att spelet legat på hyllan i över 20 år vittnar mina skills om att jag lika gärna kunde ha spelat spelet senast för någon vecka sedan. Så väl sitter nämligen kontrollen. Fortfarande.

Utvecklare: Park Place Productions

Utgivare: EA Sports

Plattform: Sega Megadrive/Genesis

Serie: NHL

Genre: Ishockey

Manual (pdf)

Nedan följer ett gameplay av mig, och aldrig tidigare har jag varit såhär exalterad över ett spel. Inte över något spel. I 60 minuter spelar jag. Och jag håller aldrig käft. Jag önskar i efterhand att jag hållit käft lite mer och vill förvarna att jag i videon påstår saker som inte stämmer överens med verkligheten. Jag gör till och med misstaget att vid något tillfälle påstå att spelskaparna är korkade, då omedveten om att jag själv likställer Sovjetunionens övergång till Ryssland med David Hasselhoff på Berlinmuren. Men spelet har jag däremot bättre koll på. Oh yes. Spelet har jag koll på.

#retro #gaming #hockey #ishockey #hockeyvm #ishockeyvm2018 #sport #spelkrönika #sega #megadrive #genesis #ea #easports

Gillar

Kommentarer