Moon Patrol - 1982

Ett sidscrollande jump and shoot, där månens vridning är spelarens största fiende

I Moon Patrol iklär sig spelaren rollen som en Luna City-polis. Utan karaktärsnamn eller så, för riktigt så djupgående hade spelen inte hunnit bli vid den här tiden. Det fanns inte tillräckligt med bläck i skrivmaskinen för att lägga till ett namn i manualen. Du är en hårt arbetande polis för Luna City och det spelar ingen roll vem du är, för du är en arketyp som står för rätt och ordning. Du har inte ens valet att vara en dirty cop här.

Men jag flamsar iväg på detaljer som vanligt. Vad du spelar för roll spelar ingen roll. Moon Patrol är ett skönt spel oavsett. Ett spel där spelaren kör sin månbil, och förutom att undvika stenar och gropar, också måste lära sig hantera en, för tiden, ganska knepig kontroll.

Landskapet och bilen accelererar nämligen samtidigt, så även om en backar för allt vad en är värd så blir en vid första försöken träffad av projektiler. För det är ju heller inte så enkelt att det bara är att skjuter sönder stenar och hoppa över gropar. Nej, Luna City-polisens uppgift är förstås också att ta sig an aliens i form av klassiska farkoster från Space Invaders (1978), vilket försvårar uppgiften.

Vad som däremot gör uppgiften enklare är att ens egna projektiler både går uppåt och framåt när en trycker ner FIRE-BUTTON. Det gäller främst att ha koll på sin månbil och lära sig styra den, som förutom att hoppa också går framåt och bakåt.

Spelet var en smärre succé i arkadhallarna och portades till en mängd system, bland annat till Atari 2600, som jag själv spelat på för det här inlägget.

Det kom också en drös med kloner till spelet. Framöver kanske jag skriver om någon av kopiorna? Håll utkik efter Moon Ranger, Desert Patrol, Gas Hog, Lunar Rover Patrol, Moon Buggy, Moon Alert, Luna Rover, Moon Control, Moonrider, Overlander, Battle Through Time, Ascii Patrol. Alla är nämligen en klon av Moon Patrol.

Se mitt gameplay för det här inlägget.

#spelhistoria #arkad #månen #lunacity #polis #gaming #retro #retrogaming #atari #atari2600

  • 1982

Gillar

Kommentarer