Monty Python & the Quest for the Holy Grail - 1996

1975 hade Monty Python premiär med filmen Monty Python and the Holy Grail. Hur står sig filmens handling och tema som gameplay 21 år senare?

Jag skulle först vilja påstå att alldeles oavsett vad man tycker om Monty Python, har gängets ganska speciella humor stått sig väl genom decennier och många av Monty Pythons sketcher och filmer anses fortfarande vara klassiker, väl värda att se. Personligen skulle jag rekommendera en handfull titlar.

Spelet i sig är en klicka-peka-resa genom kapitel som kan liknas vid en komisk variant av encyklopedin Encarta 95, baserad på tematiken och filmen Monty Python and the Holy Grail. Genom resan får spelaren höra ljudfiler och material, både sådant som redan är presenterat i filmen, och sådant som kan ses som extramaterial. Ja, det är som ett extramaterial till den som verkligen älskar filmen.

Jag gillar filmen. Skulle inte påstå att jag älskar den.

Själva spelet och dess olika kapitel består däremot av minigames som är parodier på klassiska igenkännbara spel, som Tetris (1989) i en setting baserad på digerdöden där man staplar lik istället för klassiska Tetris-brickor, eller en fight med filmens Black Knight i en parodi av Mortal Kombat plus andra minigames vi inte känner igen eller känner igen genom DOS.

Det borde hålla för en till största del retro-gamer som jag. Men dessvärre tycker jag inte att det gör det. Spelet är halvkul lite då och då till den grad att jag känner igen Monty Python i det, och spelet börjar genialiskt genom en halvt oändlig registreringsprocess som parodierar just registreringsbiten av spel.

Men problemet är i slutändan att jag hellre ser filmen än spelar spelet genom lågupplösta filmsnuttar och lite random prutthumor beroende på var på skärmen jag klickar. Jag uppskattar parodin på klassiska spel, men det är i grunden fortfarande klassiska spel, nu med en brittisk voiceover.

Utvecklare: 7th Level

Utgivare: 7th level, Panasonic Interactive Media

Plattform: Windows, Macintosh

Genre: Äventyr


Eftersom jag råder dig att se filmen istället för att spela spelet delar jag genom Matt Lockwood med mig av en av många favoritscener och struntar helt enkelt i att dela ett gameplay.

​En annan anmärkningsvärd referens från filmen är The Holy Hand Grenade, som förekommer till en del uppföljare till Worms (1995)  

#retro #gaming #spelkrönika #montypython #grail #bunny #kanin #adventure #spelavfilm #python #pyton #pc #mac

  • 1996

Gillar

Kommentarer