Grand Theft Auto: Vice City (2002)

När jag inte trodde att jag kunde få nog av Grand Theft Auto III (2001) släpptes Grand Theft Auto: Vice City, och hells bells, var det inte just det spelet jag längtat efter?

Det här är nämligen precis det Grand Theft Auto är känt för, med skillnaden att spelvärlden är förflyttad till ett kokainsnortande, hawaiiklätt 1980-talets Miami, förlåt, Vice City. Det är som att spela bad guy i den gamla teveserien Miami Vice i soltropisk paradismiljö.

Om jag älskade Grand Theft Auto III på det där planet man normalt älskar spel, även som spelälskare, så ville jag närapå älska med det här spelet. Så mycket tyckte jag om det. Jag ville inte vara ifrån Grand Theft Auto: Vice City när jag väl påbörjat det.

I Grand Theft Auto: Vice City spelar du Tommy Vercetti, en snubbe med bakgrund i den italienska maffian. Tommy har just avtjänat ett straff på femton år bakom lås och bom, och skickas av sin boss till Vice City, eftersom det inte är bra för business om han återvänder till Liberty City där för övrigt Grand Theft Auto III utspelar sig.

I Vice City ska Tommy utföra en helt vanlig knarkaffär, men allt går naturligtvis åt helvete då ett gäng tungt beväpnade män dyker upp. Tommy stryker nästan med, men klarar sig, och här ligger spelaren såklart redan före protagonisten i vem som ligger bakom attacken.

Okej, spoiler: det är hans boss.

Men som story betraktat är Vice City inte mer än Grand Theft Auto III. Ta dig upp i en kriminell hierarki och bli kingpin i Miami, förlåt Vice City.

Det är inte för att jag ogillar Grand Theft Auto som jag tyvärr till slut tröttnar på Grand Theft Auto: Vice City. Det är för att uppdragen är på lagom nivå från spelets början, men i takt med att Tommy tar sig framåt blir spelet ganska snabbt brutalt svårare, och det borde inte vara en kritik i sig. Det är bara det, att som i liknelsen med älskare vill jag bara pilla lite.

Jag gillar nämligen personligen att bara chilla med ett koncept som Grand Theft Auto.

Med detta sagt går det inte att komma ifrån att musiken på bilarnas radiostationer är en nostalgitripp, att spelet ändå följer en underbar båge av crime-tv från 1980-talet, att alla sparpunkter i spelet är markerade med ett roterande mixband och bara det faktum att alla mobila telefoner är gigantiska.

Bland röstskådespelarna finns namn som Dennis Hopper, Burt Reynolds och Gary Busey. Även om namnen skulle försvinna i historiens damm var det för tiden enormt då det kom till spel.

Utvecklare: Rockstar North

Utgivare: Rockstar Games

Plattform: Playstation 2, PC, Xbox, m.fl.

Serie: Grand Theft Auto

Genre: Action-äventyr, en spelare

Manual (pdf) eng

Eftersom jag tyvärr inte kan få igång ett eget gameplay på grund av för bra utrustning (när ska ni fixa kompatibla prylar Microsoft?) lämnar jag rodret till pålitliga ColourShedProductions med en mer nyanserad recension av spelet.

#retro #gaming #spelkrönika #gta #grandtheftauto #action #kriminalitet #våld #miami #miamivice #rockstar

  • 2002

Gillar

Kommentarer