God of War (2018)

Ett lysande porträtt av en självmordsbenägen halvgud som på ålderns höst gått till att bara vara lite deprimerad och tyngd

God of War, kanske mest känt för sin blandning av ultravåld och splatter, men som för den som skrapade under allt blod fann en klassisk grekisk tragedi.

Den typiska drivkraften för en manlig huvudkaraktär att döda allt och alla utan hänsyn till moral, är vanligtvis att hans älskade blivit dödad av en antagonist, eller hans barn, eller hans älskade och hans barn. Men trots att storyn känns likartad för spelserien God of War, är det ändå med en något djupare twist.

Det är nämligen (spoilervarning) huvudkaraktären Kratos själv som dödat sin fru och sitt barn. Ett sådant handlande skyller man gärna ifrån sig på någon annan. Kratos skyllde på att krigsguden Ares lurat honom till det, men bakom lurar det där självföraktet, vreden, hatet.

Hela serien börjar med att Kratos försöker ta sitt liv genom att hoppa utför ett stup, varefter ovanstående plot nystas fram genom kedjesvingande och kaskader av blod.

Men nu har åren gått, och närapå ett dussin spel har landat i franchisen.

Kratos har vid det här laget blivit äldre. Han har nu mer av ett lågmält deprimerat drag över sig. Kratos bär nu också sorgen från ännu en förlorad hustru, en vars död han gissningsvis inte bär ansvaret för.

Med sig i äventyret har han sonen Atreus och försöker nu axla rollen som förebild och mentor, den här gången med den grekiska mytologin bakom tar spelet avstamp i nordisk mytologi, där man huvudsakligen följer Kratos, nu med en fet yxa istället för de inbrända kedjorna han tidigare använt för sitt ändamål.

Kanske att serien börjar formas till den ursprungliga idén, att Kratos (och/eller Atreus?) ska slakta sig igenom alla gudar och religioner, och slutligen ta den självklara rollen som lieman. Förmodligen inte, men jag tycker det är intressant att röra sig bort från det som varit och ta sig an någonting annat. För nordisk mytologi kan väl inte sägas vara nytt. Men det är någonting annat, i alla fall i serien God of War.

En sak som jag tycker är väldigt intressant då det kommer till att berätta den här storyn är just utvecklingen av protagonisten Kratos, denna arketyp av man och framförallt manliga protagonister i spel. Jag gillar hur han numera inte bara tyglar sin vrede, utan också kärleken och känslorna för sin son.

Nedan en trailer upplagd av MKIceAndFire

Utvecklare: SIE Santa Monica Studio

Utgivare: Sony Interactive Entertainment

Plattform: PlayStation 4

Serie: God of War

Genre: Action-äventyr, en spelare

#gaming #spelkrönika #godofwar #kratos #mytologi #gud #gudar #asatro #ps4 #playstation #playstation4

  • 2018

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229