Final Fantasy VII - 1997

Artikeln innehåller spoilers

Final Fantasy VII är spelet som genom att öppna tårkanalerna hos en generation gamers visade världen att spel kan trigga empati

Final Fantasy VII tar sin början i Midgar, mitt i ett pågående terroristangrepp mot stadens diktatoriska organisation Shinra inc. Angreppen går ut på att spränga de åtta reaktorer som tillför stadens elektricitet. Bakom dåden står gruppen Avalanche, och det är i den gruppen hjälten börjar sin resa.

Men från denna till synes enkla och actionspäckade grund formas spelets story till någonting mycket, mycket större. Final Fantasy VII är ett JRPG som kastar spelaren från en linjär berättelse som snuddar vid moralens utkant och kastar denne från hämnd och girighet till klimatfrågor och kärlek.

Final Fantasy VII är ett av de största spelen för sin tid och har med sin filmiska dramaturgi och berättarteknik en episk story att berätta, och ju längre in i spelet man kommer, desto mer glömmer man dess avstamp i en resa genom rum, grottor och en stor spelvärld, genom tid, rymd och minnen, allting genialiskt vävt för att lämna rysningar hos spelaren, en historia som kullkastas så snart man tror att man greppat den.

Spelet kanske är mest känt för att vara det första spelet som framkallade tårar hos en bredare massa då Aeris, en av huvudkaraktärerna, och den som spelaren svurit att beskydda, plötsligt dör mitt i spelet.

Jag minns att jag själv satt i mitt vardagsrum 1997, med en klump i halsen. Först då jag försäkrat mig om att jag var ensam i rummet började tårarna rinna, och jag hackade halvt ylande fram att "Jag kan ju för helvete inte sitta och lipa till ett jävla spel". Jag torkade tårarna med baksidan av ärmen och jobbade upp ett sammanbitet gameface i jakt på Aeris mördare.

Den förbannade Sephiroth

Jag försökte spela spelet idag, fram till Aeris död, men det bar inte hela vägen. Det bar inte därför att det helt enkelt inte är 1997 längre. Spelets story är inte desto mindre episk. Det är den föråldrade mekaniken det går an på. Det och att jag sedan 1997 spelat igenom spelet sisådär fem gånger. Varje gång efter den första i ett desperat försök att rädda min kärlek, blomsterflickan Aeris.

Ännu en gång har jag misslyckats att rädda henne. Med 16 timmars gameplay har jag inte ens pallat ta mig till punkten då hon faller. Här kan du se min påbörjade utredning.

Jag lägger nu spelet på hyllan och kan bara säga det slitna "rest in peace Aeris"

Utvecklare: Square

Utgivare: Sony Computer Entertainment, Eidos Interactive

Serie: Final Fantasy

Genre: JRPG

Plattform: PlayStation, Microsoft Windows, iOS, PlayStation 4, Android

Här följer den scen jag var ute efter. Den scen som chockade mig genom det band jag på riktigt upplevde att jag byggt till Aeris, men som jag idag inte tog mig till. Här visad genom gamern Jarzu.M

#retro #gaming #spelkrönika #finalfantasy #ps #pc #playstation #rpg #jrpg #letsplay

  • 1997

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229