Colecovision (1982-1985)

Jag har ingen relation till Colecovision förrän ganska nyligen, med släpp på retrospelpaket via Steam. Det är en snygg konsol jag ser fram emot att prova, och anledningen till fallet för konsolen tror jag är ungefär detsamma som för Atari 5200.

Colecovision är ännu en konsol som möjligtvis har gett sig på att plocka med sig publiken till nästa generation, men som misslyckats på grund av att den släpptes för tidigt, men jag kommer inte påstå den tesen lika benhårt som jag går åt Atari med sin Atari 5200.

Försäljningen av Colecovision blev nämligen en succé och 1983 såldes tre miljoner enheter. Försäljningen sjönk dock dramatiskt 1984, och 1985 drog sig Coleco Industries, Ink. tillbaka.

Därför är det mest troliga scenariot att den nordamerikanska videospelskraschen (1983-1985) bidrog till att företaget fick kalla fötter. Vem hade inte fått det i ett klimat där marknaden droppar med 97%? Gissningsvis kom man fram till att det här med videospel var en fet fluga som surrade sig mot en säker död.

Hade de pallat hänga kvar ett par månader till kanske Coleco idag varit en större konsol än det blev. För företaget Coleco finns nämligen kvar, mestadels surfande på nostalgi.

Utvecklare: Coleco Industries, Inc.

Generation: Andra

Sålda enheter: 6 miljoner

Media: Cartridge

CPU: Zilog Z80

Utrymme: 8/16/24/32 KB

Grafik: TMS9928A

Mest sålda spel: Donkey Kong

#konsol #konsolhistoria #konsolgeneration

Gillar

Kommentarer