Castle Wolfenstein - 1981 - Apple II/DOS

Castle Wolfenstein, det första spelet i sin franchice, ett smyga-action-äventyr i 2D sett från ovan, men med protagonisten och fienderna i profil.

Spelet utspelar sig under andra världskriget och går ut på att ta sig igenom det labyrintiska castle Wolfenstein för att hitta hemliga krigsdokument och att lyckas fly helskinnad. Man lyckas genom att smyga sig förbi vakter, skjuta dem, eller lura dem genom att dra på sig en nazistmundering, om man hittar en sådan.

Castle Wolfenstein är ett av de första, om inte det första, smyga-spelen som gjorts. Genren skulle bli populär först under senare delen av 1990-talet, även om Metal Gear (1987) vanligtvis, och möjligtvis i efterhand, klassas som genrens krubba.

Spelet genomgick ingen särskild kontrovers för användandet av hakkors. Snarare kanske det med tiden, genom spelserien, blev en effektiv anledning att ge protagonisten moralisk rätt att skörda sina offer.

Castle Wolfenstein var absolut ingen dunderhit, men såldes i 20,000 exemplar till juni 1982. Däremot mottogs spelet väl av recensenter som i stort ansåg att spelet var spännande och nyskapande. Med undantag för någon enstaka recension som satte ett lägre betyg, då på grund av långa laddningstider.

Gamers som var där gillade att spelet var kryddat med digitala röster som skrek "Halt!" eller "Kommen sie!"

För mig blev spelet ett överraskande korn då jag trodde att jag skulle sätta mig för att spela Wolfenstein 3D (1992), då jag var helt övertygad om att det var det första spelet i serien.

Det sköna med bloggen, min krönika, är att jag aldrig vet var jag landar.

#retro #nazist #gaming #action #adventure #wolfenstein

  • 1981

Gillar

Kommentarer