Beyond Castle Wolfenstein - 1984 - Apple II/Atari 8-bit/C64/DOS

Spelet sticker mina ögon, trots att det mer eller mindre gick obemärkt förbi tidens gamers

Beyond Castle Wolfenstein är det sista spelet som tillverkades av spelföretaget Muse Software. Spelet är som sin föregångare ett action-stealth-spel.

Handlingen i spelet är inspirerad av 20 juli-attentatet i Hitlers högkvarter 1944, då översten Claus Schenk von Stauffenberg placerade ut en bomb. En bomb vars mål var att döda diktatorn och krossa nazismen, för att uppnå fred och ett softare Tyskland. Attentatet var misslyckat. Hitler blev lindrigt skadad och resten är historia.

Hur som helst är det detta så kallade Operation Valkyria som är huvudkaraktärens mål i Beyond Castle Wolfenstein. Att placera en bomb i en bunker utanför Hitlers dörr för att spränga honom och nazisterna åt helvete.

Spelet är snarlikt föregångaren Castle Wolfenstein (1981), men grafiken ansågs vara snyggare. Jag ser det inte, men det var så det mottogs, förutom att det fick mediokra bedömningar, fortfarande inte för användande av symboler förknippade med nazism, men däremot fortfarande för sina långa laddningstider.

Jag är personligen dubbel till symbolerna, här framförallt gällande titelskärmen. Det sticker onekligen i mina ögon och jag pendlar mellan vikten av att redovisa hur spelet såg ut och funderingar kring om jag gör ett regelbrott på Nouw. Samtidigt ser jag det som en boktitel till random spionroman som utspelar sig under andra världskriget.

Det var dock ingen som höjde på ögonbrynen på grund av svastikan 1984, och heller ingen recensent som nämnvärt brydde sig om Beyond Castle Wolfenstein över huvud taget. Det var helt enkelt ett spel som var för likt sin föregångare från tre år tillbaka.

Läs om fler spel i serien här

#retro #gaming #apple #nazism #fascism #wolfenstein #stealth #smyga #adventure

  • 1984

Gillar

Kommentarer