Just nu ligger allt mitt fokus på körkortsteori och övningskörning. Jag fyller 18 om ca en månad och jag har bestämt mig för att satsa på att ta körkortet så snabbt som möjligt. Vilket har lett till att bloggandet får komma lite i andra hand. Det är synd att det har blivit så men ibland blir det inte som man har tänkt sig.

Däremot har jag nu bestämt mig för att jag nu i höst/vinter ska gå en IPSC-kurs så att jag ska kunna börja träna. Samt att jag vill ut och tävla.

Imorgon drar även min träning i skolan igång. Det vill säga att jag ett pass i veckan kommer att träna pistolskytte på skoltid. Ser fram emot att kunna få ytterligare träningstimmar! Tror att jag ganska snabbt kommer att kunna se skillnad i resultaten.

Jag funderar på att skriva en "serie" inlägg med just dessa träningar i fokus. Skulle det vara något ni skulle tycka var intressant att läsa? Då får ni gärna rösta nedanför!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag har flera gånger fått kommentaren, "Va tränar du pistolskytte!? Hur kan du göra det?"

Vaddå "hur kan du göra det"? Det är inte så svårt... Förklaringen man brukar få sen när man frågar vad personen menar är att, "ja men du är ju tjej" eller "du verkar ju inte som en person som håller på med den typen av aktivitet".

Jag förstår inte hur man 2017 kan tänka att jag som tjej inte kan hålla på med skytte. Varför skulle det vara en "killsport"? Självklart är de flesta som håller på med pistolskytten män, men ändå. För varje gång jag får dessa kommentarer växer frustrationen och irritationen inom mig. Även den tanken om att tjejer skulle vara för svaga eller tillräckligt "tuffa" för att kunna hålla på med vapen är bullshit. Se på mig, jag har tränat skytte i 4 år och är bland de bästa i hela klubben samt, på väg upp bland toppen i hela kretsen.

I min klubb är vi runt 40 aktiva medlemmar och 6 av dem är tjejer. Det är väldigt lite men bara det senaste året har ökat med 4 tjejer. När jag började var det bara jag och en tjej till. Problemet är att många förknippar pistolskytte som en killsport vilket man absolut inte borde. Skytte är en av få sporter där tjejer och killar kan träna och tävla på samma villkor.

Kan vi nu lova att vi försöker få allmänheten att förstå att pistolskytte är sport för alla?


Likes

Comments

Bra start på en ny vecka! Förra veckan gick det verkligen inte bra på skytteträningarna, men nu verkar det som om trenden har vänt. Min sämsta serie låg på 38 poäng, men resten låg mellan 41-45 poäng. Att bara kunna släppa de negativa tankarna jag haft efter de senaste träningarna och bara fokusera på det jag höll på med just där och då hjälpte verkligen. Redan efter första serien kände jag att allt kändes annorlunda, det kändes som om alla detaljer satt och allt fungerade så som jag vill att det ska göra.

Det blev inte så långt idag men har inte riktigt tiden att skriva ett längre inlägg. Men kände att jag ville publicera något iaf. Men det tipset jag kan ge till alla som känner att det går lite sämre under en period är att inte ge upp utan att fortsätta träna och försöka att släppa alla tankar och alla resultat från tidigare och enbart fokusera på att göra bra avfyrningar och ha ett bra kornfokus.

Likes

Comments

Att hitta på nya utmanande sätt att träna på sin precision och snabbhet kan vara väldigt svårt, och jag själv har fastnat i ett "mönster" och växlar mellan samma övningar hela tiden. Men så satte jag mig och googlade runt och hittade lite olika forum där folk gett tips på övningar som de brukar köra.

Hittade då en övning som heter "Dot Torture", du skriver då ut ett A4 med det på som du sedan sätter på en tavla. Sedan ska du skjuta i de olika cirklarna på olika sätt.

Man ska då börja på 3 yards (tror att det är ca 3 m, men kan ha fel) och ska helst hinna med samtliga skott på 5 minuter. I vissa cirklar ska du skjuta med svag/stark hand och i andra med stöd, samt att det kan vara olika antal skott. (Jag länkar till den hemsidan jag hittade övningen på under bilden, där står allt beskrivet.)

Jag har själv inte hunnit testa det ännu men ser fram emot att göra det, jag tror att det är en väldigt stor utmaning men samtidigt något som kan ge en tydlig bild av vad man egentligen behöver träna på, när det gäller att hålla tempot uppe men inte tappa precisionen.

https://pistol-training.com/drills/dot-torture

Likes

Comments

Blev lite längre mellan inläggen igen, men det är bara för att skolan har börjat den här veckan och att försöka få ihop schemat med jobb och träning tar lite mer tid än vad man tror. Men nu känner jag att jag har lite mer koll på allt och kommer kunna lägga mer tid på att skriva inlägg.

Under veckans skytteträningar har jag fokuserat mest på precision med 22:an. Vi har kretsmästerskap och klubbmästerskap i precision vapengrupp C om någon vecka och känner att jag behöver träna lite mer på det... har senaste månaderna till störst del enbart skjutit med grövre kalibrar och framförallt 9mm. Och man känner skillnaden. Kan dock tycka att jag blivit bättre på precision med 22:an även att jag inte tränat med den på länge.

Sedan har jag även börjat kolla runt på lite olika vapen i kaliber 9mm. Jag ska nämligen söka licens om någon månad när jag fyller 18, och har inte bestämt mig för vilken pistol jag vill ha än. Har ni några tips på bra 9mm pistoler som har bra precision men även är bra om man vill träna/tävla IPSC?
Testade en Tanfoglio utav en i klubben i veckan, kollade sedan på deras hemsida och de verkar ligga på runt 14-15000 kr och jag känner inte riktigt att jag vill lägga så mycket på ett första vapen. Gillade den däremot väldigt mycket, någon som vet någon annan pistol som liknar den?

Ni som är lite mer erfarna och som kan mer om vapen, vad är det egentligen man ska kolla efter när man ska köpa ett vapen? Vad är bra att tänka på? Finns det något man ska undvika? Känner att jag inte har en så stor kunskap när det kommer till den delen av skyttet och är tacksam för alla tips.

Likes

Comments

Det har gått lite längre tid sedan jag skrev ett inlägg än vad jag hade tänkt...

Men det har varit mycket som har hänt sista veckan och jag har tyvärr inte hittat någon tid till att skriva. Jag lovar att jag ska bli bättre på att lägga upp inlägg iaf!

Som sagt har det hänt mycket den här veckan, jag har varit iväg med familjen under några dagar och sedan har det varit lite sjukhus besök. Men imorgon börjar skolan igen och då är det tillbaka till verkligheten och till rutiner.

Jag har dock hunnit med att spendera ett par timmar ute på skjutbanan iaf. Men jag har verkligen inte haft någon bra vecka när det kommer till skyttet. Just nu måste jag vara nere i någon formdipp för det går verkligen inte så bra som jag tycker att det borde göra, och inte så bra som det gjort tidigare veckor. Men jag ger mig inte, imorgon är det en ny vecka och nya tag.

Har ni fler tips på ämnen ni vill att jag ska skriva om får ni gärna skriva en kommentar. Jag har lite idéer på att jag ska skriva några fler inlägg om träning och psykologi inom skyttet men jag behöver fler tips.

Likes

Comments

Idag har jag spenderat hela dagen på skjutbanan, dock har jag inte skjutit något själv. Utan jag har följt med 2 från klubben som skulle köra en pre-match idag. Då jag inte har gått IPSC-utbildningen än får jag inte träna/tävla än, men jag tycker att det var väldigt lärorikt att följa med och se hur det går till på en tävling. Det skiljer sig väldigt mycket från hur t.ex en fälttävling fungerar.

Jag skulle ge alla som funderar på att börja träna/tävla IPSC att åka och kolla på en pre-match eller en main-match. Dels blir man ännu mer sugen på att börja träna, men man får även en tydligare bild av hur det faktiskt går till. Samt att man kan lära sig en hel del om hur man ska tänka och liknande under skyttet och under tävlingar.

Det är även väldigt många erfarna skyttar som gärna delar med sig av tips och råd. Vilket är väldigt intressant att höra på och man lär sig väldigt mycket.


Jag ska även säga att de skytteglasögon som jag fick hem i onsdags var väldigt sköna att ha idag. Större delen av dagen har jag använt den klara linsen och jag har knappt känt att jag har haft dem på mig. Men under några timmar använde jag även de rökfärgade och det var som att ha ett par vanliga solglasögon på sig fast mer effektiva. Så om någon letar efter ett par nya skytteglasögon kan jag verkligen rekommendera ESS ICE-3 Eyeshield Kit. Verkligen prisvärda.

Likes

Comments

Förutom att träna på själva skyttet håller jag även i gång genom styrketräning, pw/cykling. Styrketräningen har gjort det mycket enklare för mig att kunna hålla pistolen stilla och inte skaka lika mycket. Jag skulle rekomendera alla att träna styrka och kondition. Det förbättrar inte bara skyttet utan även hälsan över lag.

Jag har tyvärr inte tiden att skriva ett långt inlägg med massa tips på övningar idag. Men har planerat att det kommer komma upp ett inlägg om detta inom någon vecka. Så idag kommer jag bara ge tips på en av de övningar som jag gör flera gånger i veckan och som verkligen har gett resultat.

Statisk styrketräning är bland det bästa om målet med träningen är att kunna hålla vapnet så stilla som möjligt.

Jag brukar köra, med 2kgs hantel i varje hand, 15-20 reps med 15 sek stillahållning och 15 sek paus. Jag försöker hålla stilla under de där 15 sekundrarna, och hålla axlarna sänkta. Precis som jag skulle om det var en pistol jag höll i handen.

Det viktigaste är dock att man inte ha för tunga hantlar och hålla för länge i början då det istället kan göra mer skada än nytta. Så börja lite lägre och öka successivt. Detta för att undvika en skada eller överansträngning i axel och armbåge.

Likes

Comments

Igår kom mina nya skytteglasögon på posten, lagom till träningen.

Dessa glasögon beställde jag från hemsidan terrang.se . Märket är ESS och de jag köpt är ICE-3 Eyeshield Kit.

På terrang.se står följande produkt- och materialinformation

ESS ICE Tactical Kit är en vidareutveckling på de i världen mest använda ramlösa ballistiska glasögonen. Modellen är utvecklad för taktiskt bruk. Kitet inkluderar skalmar, näsclip, nackband, klar, rökfärgad och guls lins samt mjukt etui. Med tätsittande och god passform skyddar ESS ICE bra mot inkommade splitter och fragment. De 2.4 mm tjocka polycarbonatglasen är mycket stryktåliga och godkända enligt ANSI Z87.1-2003+ standard samt US. Military -15 caliber test: MIL-PRF-31013 Nyckelegenskaper: Err:509 Err:509 - Hög skyddsnivå via 2.4 mm polycarbonatlinser Err:509 synfältet Err:509 -Linserna är ytbehandlade mot repor - Ger 100% skydd mot UVA/UVB.

ESS är ett amerikanskt företag som är specialiserat på avancerat ögonskydd. Man riktar sig framför allt till militär, polis, brandmän och räddningspersonal. Riskerna dessa yrkesgrupper utsätts för ställer extrema krav på skyddsnivån för glasögon och goggles.

Man tillverkar sina produkter för att klara av de mest oförlåtliga och fientliga miljöer man kan tänka sig.

Priset för kitet är 795 kr, vilket jag tycker är billigt för dessa glasögon. Då kvaliteten på dem är extremt bra och det ingår så mycket som det faktiskt gör.

Jag har bara hunnit testa dem en gång så jag kan inte ge någon bra utvärdering av dem än. Men mitt första intryck av dem var att de var väldigt bekväma, det kändes knappt att man hade dem på sig. Jag brukar annars tycka att många glasögon trycker in bakom öronen när man har hörselskydd på sig men det tycker jag inte att dess gjorde.

Jag använde de gula linserna igår och jag märkte verkligen skillnaderna i kontrasterna mellan kornet och tavlan.

Det enda "negativa" jag märkte av igår var att de var ganska svåra att få isär och ihop, då skalmarna satt väldigt hårt. Det är visserligen bra för det finns ingen chans att de skulle lossna under tiden du har på dig dem. Men jag tror även att det är något som kommer att bli lättare med tiden när du har använt dem ett tag och bytt linser ett flertal gånger.

På lördag ska jag iväg på en tävling, jag ska dock inte tävla själv. Då kommer jag bära dessa hela dagen och efter det kommer jag nog kunna ge en bättre utvärdering av dem.

Likes

Comments

Jag är en person som väldigt lätt tar på mig för mycket och av den anledningen blir väldigt stressad. Samt att jag alltid har mycket att tänka på. Det har gjort att mina resultat på skjutbanan har gått lite upp och ner. Det går bättre i de perioder när det inte är så mycket jag behöver tänka på och sämre i perioderna när det är mycket.

Anledningen till detta är för att jag står och tänker på vad jag ska göra efter träningen eller den kommande veckan, istället för att fokusera helt på själva skyttet.

Jag har fått hjälp av en person i klubben som jobbar som coach. Hon har hjälpt mig väldigt mycket med att komma upp med strategier för att jag inte ska vandra iväg i tankarna.

Som jag skrev i ett inlägg tidigare där jag skrev om hur mycket pistolskytte påverkas av ens mentala status, skrev jag om att man ska tänka positiva tankar och inte använda sig av ord som "inte".

Att stå och försöka att inte tänka på något alls mellan skotten kan vara väldigt svårt och det är inte något man lär sig direkt. Men att då komma upp med en strategi som gör att du blir fokuserad på det du ska göra just där och då hjälper. Jag, som jag har sagt tidigare, tänker "sikta" de gånger när jag inte kan stänga av tankarna helt.

Så ta ett tag och fundera på något ord eller mening som kan hjälpa dig att behålla fokuset på det du håller på med just för stunden. Även om du kommer på dig själv att tänka på annat i början, ge inte upp utan fortsätt öva på att behålla fokus. Det gör skillnad!


Likes

Comments