Q / A – Handikapp

Har du någon gång önskat  att du inte haft handikapet?

Ja, när jag var mindre hade jag jättedåligt självförtroende pga. Hela mig och inte bara handikappet. Men sen jag började blogga började mitt självförtroende byggas upp och jag vågade göra de sakerna som jag ville trots mitt handikapp, byta till vanlig skola, konfirmera mig osv.. Så nu är det inget hinder. Det är bara vi själva som kan påverka ens liv och jag tänker leva precis som jag vill trots handikappet.

Hur bemöter folk dig? (Förstående, elaka, nedvärderande, snällt o.s.v)

Jag är en person som bara fokuserar på de som tar mig positivt. Visst, idioter finns överallt men de är inte värda att må dåligt över, om någon är elak mot mig strunt ar jag i eller om jag orkar så ställer jag den mot väggen. Men de allra flesta tar mig hur bra som helst. Jag har underbara vänner som hjälper mig och är förstående men som inte särbehandlar mig utan tar mig som en i mängden. En situation då jag kände mig riktigt bra bemött var på mitt konfirmationsläger för två år sen då alla var tvungna att städa och jag minns att ledarna struntade i att jag hade ett handikapp och var lika på mig som de andra, jag skulle också städa vare sig de behövde hjälpa mig eller inte. Då kände jag mig riktigt som en i mängden.

Har du någon gång fått höra elaka kommentarer om dig?

Massor, speciellt via internet, men det har jag lärt mig att borsta av mig. Jag tycker att det är så sjukt fegt att sitta bakom en dator eller mobil och hitta saker att mobba folk för, saker som de aldrig skulle säga IRL. Mobbare hitta alltid saker som man kan kränka en för. På visa internetsidor som ask.fm kan man vara helt anonym och det är så sjukt omoget att inte skriva sitt namn och stå för det man säger, samma sak IRL. Att mobba någon är bara tecknet på att personen är osäker på sig själv och behöver trycka ner någon för att känna sig högre, men man sjunker bara lägre.

Vad är det jobbigaste med ditt handikapp?

Egentligen är inget jättejobbigt, är ju van numera, men det jobbigaste är nog att vara beroende av assistent jämt. Jag älskar mina assistenter men jag, som andra tonåringar, vill vara ute sent på natten och det är svårt för mig eftersom att assistenten också har ett liv. Sen att inte kunna smita ut på natten och såna saker.

Har du några tips till andra med handikapp?
Lev livet och sitt inte hemma och vara rädd för att bli mobbad! Man måste våga att visa sig ute bland folk trots sitt handikapp annars missar man hela livet. Sen att tänka positivt! Som jag tex. Jag pratar otydligt men jag är varken förlamad, sjuk eller måste göra massa operationer och det kunde vara mycket värre.


Ser du något positivt med ditt handikapp? 
Massor! Framför allt att jag som är så öppen med mitt handikapp kan bidra till ett mer förstående samhälle, speciellt bland tonåringar, och hjälpa tonåringar att tro på sig själva. Sen slipper jag och mina kompisar köa på Grönan och det är ju nice, haha! 

  • 1 623 visningar

Gillar