Könslös bok

I höstas hade vi en föreläsning i skolan där föreläsaren bland annat tog upp de olika könsnormerna och att speciellt bland barn så är det väldigt könsindelat. Redan som barn blev vi inte bara fysiskt utan även psykiskt indelade till att vara pojke eller flicka utan att själv får känna efter vilka vi är. Bara av att gå in på BR är att få ”Könens rätt- och felbok” rakt upp i näsan. Är man flicka tillhör man den rosa sidan och pojkar den blåa, that’s it. Flickor ska leka med dockor och olika hushållsysslor som att laga mat, städa osv. medan killar ska hålla på med bilar och ”tuffa” saker.

När man kommer upp i högstadiet får vi en ytligare bild om hur könen ”ska” vara. Tjejer ska vara tysta och duktiga medan killar tvärtom. Om en tjej vågar ta för sig räknas hon som överdriven medan om en kille är tyst är han en mes. Och i vuxenlivet samma visa, kvinnor ska ta hand om barnen och hemmet medan män ska jobba och tjäna pengar.

En urcool tjej vid namn Susana i klassen över mig håller på att skriva en bok där vi inte vet vilket kön huvudpersonen har och jag tycker det är en jättebra idé. Jag tror nämligen att vi alla, män som kvinnor, egentligen tänker och känner ungefär lika bara att vi inte alltid vill säga det eftersom att vi är rädda för hur folk kommer reagera. Det kommer definitivt bli en bok utöver det vanliga och jag är bergsäker på att den kommer väcka tankar hos många

Läs mer och rösta på Susannas projekt: http://makeequal.se/sv/bok-utan-kon

  • 1 810 visningar

Gillar

Kommentarer

Guest,
Tack än en gång! :)
makeequal.se/sv/bok-utan-kon
Guest
,
Känns ju mest som en förlegad kvinnosyn från din sida. Vet ingen rent spontant som tycker att kvinnor ska ta hand om hemmet och männen ska jobba.