ULKOINEN JA SISÄINEN MOTIVAATIO

Ootko koskaan miettiny teetkö asioita ulkoisen vai sisäisen motivaation innoittamana? Tai tiiätkö ylipäätään mitä eroa näillä kahdella on? Oon lähipäivinä pohtinu ihan urakalla mun omaa motivaatiota eri asioita kohtaan ja tuntu tarpeelliselta tulla avaamaan asiaa tänne bloginkin puolelle. Mielen päällä on ollu paljon kysymyksiä siitä mikä saa mut motivoitumaan ja miten erottaa tavoitteet niistä, joita on oikeesti innostava lähteä tavottelemaan ja mitkä saa mut mielummin jäämään sohvan nurkkaan makoilemaan. Näitä molempia on tullu koettua ja nyt vasta ymmärrän mikä ajatus niiden taustalla pyörii. Osallistuin viikonloppuna Laura Peipon workshoppiin, joka käsitteli tavotteita ja motivaatiota. Tää aihe on mulle tositosi tuttu vuosien varrelta mm kilpaurheilun myötä, mutta nyt mun silmät aukes ihan uudella tavalla. Tein monia oivalluksia mun omia henkilökohtaisia tavotteita kohtaan ja hoksasin, miksi osa mun aijemmin asettamista tavotteista ei koskaan toteutunut tai niiden toteutuessa niiden ylläpitäminen on ollut raskasta, eikä asiaa kohtaan löytynyt innostusta juuri lainkaan. Laura on ihan huippu tyyppi ja haluun ehdottomasti pistää hyvää kiertämään omien näkemysten pohdintojen kautta.

Haluun tässä postauksessa käyttää esimerkkinä mun yhtä nuorena asettamaa tavotetta liittyen mun omaan kroppaan, koska tiiän et mua seuraa todella moni nuori ja oma ulkonäkö ja siihen liittyvät paineet on valitettavan yleistä nuorten keskuudessa etenkin urheilupiireissä. Mun pitkäaikasin tavoite, jonka asetin itelleni monia vuosia sitten oli, että haluan näyttää hyvältä, saada isot lihakset ja tulla tämän seurauksena itsevarmaksi. Pitkän aikaa päädyin salille treenaamaan viikosta toiseen siinä uskossa, että mun pitäisi näyttää tietynlaiselta. Mua "motivoi" se, että haluan näyttää hyvältä, "samalta kun muut". Kuvittelin, että täyttämällä instagramin seuratut listaa kaikilla mahdollisilla fitness urheilijoilla ja muilla super naisilla kenen vartaloa ihailen ulkoisesti, saisin motivaatiota omaan treenaamiseen. Kuinkas kävikään? Ei silloisen feedin selaaminen ainakaan lisännyt mun innostusta treenaamista kohtaan vaan pikemminkin lisäsi paineita. Tunsin mun oman vartalon tosi huonoksi ja aloin ajatella entistä enemmän sitä miltä mun pitäisi näyttää. Olin tosi kateellinen monille urheilijoille ja mua suorastaan ärsytti selata niitä kuvia. Mun oli vaikea lähteä salille, koska inhosin siellä käyntiä, mutta muutkin käy niin miksen mäkin? En nauttinut perus salilla käynnistä tippaakaa. Näin jälkeenpäin oon ymmärtäny, että mun tavote upeasta urheilullisesta vartalosta lähti täysin ulkoisen motivaation innoittamana. Siitä miltä mun "pitäsi" näyttää ja mitä olin nähnyt somesta. Ei tavoitteen takana ollut mitään mun tärkeitä arvoja tai sisältä lähtevää motivaatiota. Syy oli todella pinnallinen.

Kun asetetaan itellemme tavotteita, niiden tulisi lähteä sisältäpäin. Jokin ulkoinen tekijä voi toimia ponnahduslautana ja auttaa meitä alkuun, mutta jos tavoite ei ole meille innostava ja oman arvomaailman pohjalta rakennettu niin tie saattaa jäädä melko lyhyeksi ja lopulta käteen jää vaan pettymys ja epäonnistumisen tunne. En muutama vuosi takaperin olis osannu luetella mitä mun omiin tärkeimpiin arvoihin kuuluu, mutta nyt niitä kuukausittain työstäessä mun ajatukset myös omia tavoitteita kohtaan on tosi selkeät. Mulle hyvinvointi ja jaksaminen on ihan ykkösarvo tällä hetkellä ja jos multa kysytään tänäpäivänä mikä saa mut treenaamaan, se johtuu siitä, että mulle urheilu tuottaa vaan niin helkkarin hyvää oloa. Minkään muu ei saa mun oloa yhtä hyväksi, kun liikunta ja sen tuoma fiilis. Heti, kun omat arvot on itelle selkeät on paljon helpompi pysyä motivoituneena ja on helpompi muistuttaa itseään miksi haluaa tehdä juuri sitä mitä on tekemässä. Nykyään viihdyn salilla, koska oon löytäny siellä ihan uuden tavan harjotella. Tavan mikä sopii just mulle. Mua ei enää motivoi se, että haluun näyttää hyvältä. Haluun et musta TUNTUU hyvältä. Mut saa pysymään motivoituneena se, että haluun olla vahva, haluun voida hyvin ja haluun suoriutua muusta elämästä mahdollisimman hyvin. Haluun olla virkeä, energinen ja elää niin pitkään, kuin mahdollista. On hiton paljon helpompi nykyään nousta siitä sohvalta, kun mä tiedän miksi mä treenaan. Sama pätee muuta elämää kohtaan, ei pelkästään treenaamista.

Olipas ihana kirjotella tätä tekstiä. <3 Toivottavasti herätti sussa jotain ajatuksia. Haluisin hirveesti kuulla muidenkin pohdintaa aihetta kohtaan! Jos ei kommenteissa niin mulle saa pistää instagramissa viestiä @pinjasiina !

Tykkää-merkinnät