Igår höll jag en Privat Massagekurs

Kurser har jag ju hållit i förr, men dragit ner på det där med stora grupper på grund av Coronan. Och min goa vän T, har tidigare gett mig förslaget att erbjuda privat kurser. Alltså, jätteprivata.

Igår var det en kvinna med ryggproblem och hennes gulliga kille, som ville lära sig massagegrunder, som också anpassades efter deras behov.

Hemmavård är viktigt!

Eftersom jag har jobbat en massa år inom hälsobranschen, så har jag sett en del. Jag reagerar på när det blir profit, när andra människor gör sig vinst på din ohälsa eller fruktan för ohälsa.

Naturligtvis, så måste terapeuten, tränaren, fysioterapueten, dietisten, massören, frisören med flera yrkeskategorier, kunna leva på sin lön. Det är inte det jag talar om. Det jag menar är.

En okej prissättning. Ofta betalar man för kompetens. Desto billigare, desto sämre. Men ibland har jag sett rena ockerpriser. Och det är inte etiskt korrekt.

Tid och schemaläggning. Jag behöver respektera bokade tider, avbokningar och det är ju från bägge hållen. Jag har alltid kört med dagen innan principen, med undantag för barnafödande och akuta tillstånd.. Och jag försöker alltid var i tid, hålla tider och vara effektiv.

Och kunskap. Jag utsätter inte folk för icke validerade eller korrekta behandlingsmetoder. Evidens och erfarenhet!!

Och jag utbildar alltid i hemvård, hur man kan behandla sina problem själv. Man skulle kunna tro att jag blir arbetslös på kuppen, men nej, det är visst populärt. Och det är så roligt!!
Så igår träffade jag ett par. Så roligt!

Analysera & fundera först

Vad gör ont? Vad är fel? Ett knep jag har när jag masserar är att känna efter, samtidigt som jag applicerar olja. Dina fingrar kan hitta mycket! Och kommunicera!!! Vad gör ont och varför?

Massera alltid muskler, inte skelett och senor.

Det borde säga sig självt, men vi masserar muskler.Undvik att trycka på skelett, senor och annat ömtåligt!! Exempelvis har vi delikata strukturer i halsen, som du gör bäst i att inte trycka på! Vi masserar själva muskelbuken.

När man har ont, så brukar det oftast göra ondast ut mot senan. Men själva buken är mer tålig och där kan vi knåda, som en deg och få igång blodcirkulationen.

Tre olika grepp, med tre olika syften.

Det finns många olika massagegrepp, men här delar jag upp det i tre nivåer.

1. Värm upp. Applicera olja eller kräm.

2. Massera eller knåda muskeln, med växelvis höger och vänster hand. Nerifrån och upp.

3. Triggerpunktsbehandla. Det finns fina kartor på triggerpunkter, men du hittar dem som små knutar under huden,i muskeln. Oftast säger personen AJ! Tryck där. Reaktionsmönstret brukar ofta det gå i tre faser. 1. Oj, jag kommer att dö av smärta. 2. Okej, inte så farligt. 3. Det släpper. Så , kommunicera.

Olja eller kräm? Eller liniment?

Jag använder kräm när jag vill komma djupare ner i muskeln, olja för mer avslappningsmassage. Liniment finns en uppsjö av. Igår köpte jag en ny sort. På tips från en vän, hittade jag ett liniment avsett för hästar, som funkar jättebra på muskler, senor och leder. Än så länge helnöjd. #radital #hööks

Jag gick oxå igenom massagepistolens användning.

Jag köpte en massage gun för ett tag sedan, som komplement i min professionella verksamhet. Testade en del märken och fastnade för en ifrån #PhysioPro Den är suverän. Och jag rekommenderar till mina kunder för hemmbehandlingen.

Något mer??

Vad mer vill ni veta om massage?

Mer tips på hemmabehandling?
Några speciella problem som ni behöver hjälp med?

Elizabeth Tornland

[email protected]

Gillar

Kommentarer