tunteet(on)?

Pilvistä maanantaita kaikille! Tunteet ovat osa päivittäistä elämäämme. Toisilla enemmän, toisilla taas vähemmän. Jotkut osaavat kätkeä tunteensa toisia paremmin, kun osa näyttää tunteensa avoimesti. Itse kuulun suurimmalta osin niihin, jotka eivät osaa hallita tunteitaan kovin hyvin. Onko kyse sukupuolesta vai pelkästään herkkyydestä? Tuskin kukaan tietää siihen vastausta, mutta usein niin itku kuin naurukin sävyttää jokaista viikkoani.

Pohdin viime viikolla, mitä tunteettomuus on? Kaikilla kuitenkin on tunteet, mutta se, miten niitä ilmaisee tai on ilmaisematta, ei ole tunteettomuutta. Entä mitä meinataan, kun ihmisen sanotaan olevan kylmä ja tunteeton? Usein kuulee käytettävän kyseisiä sanoja ymmärtämättä niiden todellista merkitystä. Omasta mielestäni tunteettomuus on sitä, ettei huomioi muiden tunteita ja samalla rinnastan tunteettoman ihmisen sellaiseen, joka ei kykene tuntemaan empatiaa.

Toisinaan tunteiden purkautuminen saattaa aiheuttaa ongelmia, mutta omasta mielestäni se on kuitenkin hyvä asia. Naisoletetut ovat yleisesti ottaen herkempiä kuin miesoletetut, mutta tässäkin on poikkeuksia. Ajoittain tuntuu, että onko sitä pakko aina alkaa itkemään jokaisesta asiasta, eikö voisi olla hiljaa? Näkevätkö muut minut heikkona, jos paljastan kyyneleeni? Julkisella paikalla kyyneleiden välttäminen onnistuu helpommin, mutta kotona läheisten ympäröimänä pahan olon tukahduttaminen on haastavampaa. Toisaalta joissain tilanteissa kyyneleet johtuvat onnellisesta asiasta, kuten tilanteessa, jossa näen jonkun muun onnistuvan jossakin ja olevan onnellinen!

Vaikka olenkin vasta elänyt 18 vuotta , uskon tunnistavani melko hyvin muiden tunteet sekä osaan sopeutua toimimaan niiden mukaisesti. Joissain tilanteissa menen itse lukkoon, jos toisella on paha olla enkä tiedä, miten helpottaa hänen oloaan. On olemassa myös paljon niitä ihmisiä, jotka eivät halua paljastaa tunteitaan ja onnistuvatkin niiden kätkemisessä. Se, että paljastaa tunteensa joko sanallisesti tai fyysisesti, ei tee ihmisestä heikompaa vaan päinvastoin. Se, että pystyy sanomaan ääneen mitä tuntee, on mielestäni ihailtavaa. Muut ihmiset ymmärtävät paremmin, kun kertoo omat tuntemuksensa.

Tunteiden kirjo kokonaisuudessaan on laaja ja jokainen meistä on jossain vaiheessa elämäänsä kokenut pettymyksen, onnen, ilon, surun tai hämmästyksen tunteita. Tunteet kuuluvat elämään ja niistä täytyy osata nauttia! Elämä olisi huomattavasti tylsempää, jos jokaisella olisi jatkuvasti sama moodi päällä. Pitäkää mielessä, että kun seuraavan kerran itkette jonkun toisen vuoksi, on se usein se ihminen, jota rakastatte tai nauraessanne suureen ääneen, lisäätte vuosia elämäänne sekä alennatte omaa stressitasoanne!

Tunteet ovat ihmiselämän rikkauksia ja ajoittain on ok analysoida omia tunteitaan samalla oppien tuntemaan itseään paremmin.

Pihla

Tykkää-merkinnät

Kommentit