mäkö perfektionisti?

Moi ja mukavaa maanantaita jälleen jokaiselle. Ajattelin tänään kirjottaa hieman erilaisesta aiheesta, mutta kuitenkin sellaisesta, joka on mulla jatkuvasti esillä. Useimmat luonteenpiirteet on sellaisia, että niissä on jotakin hyvää, mutta myös niitä huonoja juttuja. Nää on niitä piirteitä, joita on kauheen vaikea ymmärtää varsinkin, jossei niihin pysty samaistumaan millään tasolla. Esimerkiksi perfektionismi on sellainen piirre ja ajattelinkin nyt puhua teille sen hyödyistä kuin haitoistakin, mutta myös siihen ajoittain liittyvään hallinnantarpeeseen.

Mulle tulee usein eteen sellaisia tilanteita, että meneillään olevia asioita on pakko hallita edes jonkun verran. En kuitenkaan tarkoita sitä, että mun olisi pakko määräillä, vaan sitä, että haluan olla mahdollisimman hyvä kaikessa. Olen aikaisemminkin tunnistanut itsestäni näitä piirteitä, mutta ne korostuivat varsinkin nyt, kun olemme harjoitelleet koulussa vanhojen tansseja.

Oon myös ollut jotenkin super väsynyt koko alkuvuoden, joka osittain saattaa johtua vallitsevasta pimeydestä, mutta myös useista samaan aikaan meneillään olevista projekteista ja asialistoista. Siitä syystä usein tunteet ovatkin olleet pinnassa ja hallinnantarve on tullut enemmän esille.

No oonko mä loppujen lopuksi sitten perfektionisti? Kyllä ainakin omasta mielestä joiltain osin. Hallinnantarve tulee mulle isona osana eli mielessä on jatkuvasti ajatus, että pakko osata ja hallita kaikki asiat. Tää tulee parhaiten esille esimerkiksi koulujutuissa ja arvosanoissa. Kokeen lähetessä mun on vaan pakko osata kaikki ja jos olen tilanteessa, etten osaa, valtaa mut kauhea ahdistus.

Perfektionismi kuulostaa oletettavasti sellaisen korvaan kivalta, jolla ei ole minkään laista kokemusta siitä. Voin kuitenkin kokemuksesta kertoa, ettei se juurikaan motivoi koulujuttuihin ja hyvätkin numerot ovat seurausta tuntien pänttäämisestä. Vaikka menestyn joissain aineissa koulussa, se ei tee mulle hyvää oloa. Se usein saa mulle pahan olon, koska vaikka saisin 9 kokeesta, niin hyväksyn sen mutta en saa siitä mitään onnistumisen kokemusta, koska sekään yritys ei ole täydellinen. En tarkoita tällä nyt sitä, että 9 on huono numero, sillä multa löytyy myös niitä kutosiakin ja oon niidenkin kaa ihan okei suurimman osan ajasta. Ja vaikka usein ennen koetta kiellän osaamiseni, voinkin pärjätä siinä todella hyvin. Toisin sanoen en osaa arvostaa itseäni ja taitojani tarpeeksi. Kuitenkin jatkuvasti pyrin arvostamaan itseäni enemmän ja työstämään itseäni <3

Pihla

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Kirjoita kommentti...
IP: 82.99.3.229