Varför skulle just fiskar vara immuna mot smärta?

En kompis sa till mig idag att det skulle var kul att ”åka ut och fiska”..

Hum.. jag blir ganska kluven efter som att det är väldigt mysigt och avslappnande att fiska och det är väldigt spännande att se om man kommer få napp. Men den delen när man faktiskt får napp och ska dra upp fisken och slå den i huvudet tills den dör skulle jag kunna vara utan.

Min kompis svarade att det är lugnt efter som att han bara fiskar för att kasta i dem igen.. vilket också fick mig att känna.. Gud va onödigt att orsaka det stressen för ett djur bara för att kasta ner den i havet igen. Men då kontrar han med att fiskarna inte allas får ont av kroken fastnar i munnen på dem.. vilket känns för mig helt omöjligt.

Så jag började googla på olika bevis och motbevis på hur det ligger till och bevisen på att fiskar faktiskt blir stressade och får genomgå en olidlig smärta är de som har mer bevis.


Detta läste jag Tillexempel på expressen:

– Det är helt klart att fiskar är kännande varelser, att de kan känna smärta och att de kan lida, säger Mats Sjöquist.
– Om det är så att fiskar kan känna smärta och lida är det ett brott mot vår djurskyddslag.
Fiskar har alla receptorer som behövs för att känna smärta.

– Om vi orsakar dem smärta ändrar de sitt beteende och får skyddsbeteende, säger Mars Sjöquist.
"Fiskar är som vi"
Fiskarna kan även minnas smärtsamma trauman.
– Om de upplevt smärta i ett visst sammanhang.

En vanlig invändning mot detta faktum är att man kan fånga samma fisk två gånger.
– Men fiskar är som vi. De styrs till del av reflexer. Om reflexerna är snabbare än de medvetna funktionerna så tar de över. Det som ska processas uppe i hjärnan tar ju längre tid än ryggradsreflexer.


Det är ju trevligt att åka ut med båten på sommaren och fiska.. och det är så gott att äta färst fisk men jag tror faktiskt inte att det finns något snällare sätt att fånga fiskar på. Det finns väl inte direkt något snällt sett att döda något djur på haha men av någon anledning fick jag väldigt stor sympati för de små fiskarna.Gillar

Kommentarer