Se filmen innan du läser det här


Okej jag ska vara ärlig efter jag fick reda på alla dessa saker om filmen Us så känner jag att jag måste se om den.


Om man kollar noga i början av filmen när en av huvudkaraktärerna kollar på nyhetskanalen 11 så får man se tre VHS filmer som ligger bredvid tvn.
Detta är tre olika filmer som Jordan Peele (filmskaparen) hämtade mycket inspiration från.

När tvn byter till reklam så är det en reklam för ”hands across America”
Jag var tvungen att googla reklamen för att förstå meningen bakom hands across America efter som att den har en stor röd tråd genom hela filmen.
Det är i varje fall en riktig reklam som uppmanar folk till att donera pengar för att få en platts i ett led där amerikaner står och håller varandras händer i 50 minuter.
Tanken är att skapa en kedja från kust till kust för att sprida medvetenhet mot hemlöshet och fattigdom runt om i USA.

Den lilla tjejen i början av filmen (mamman) har till och med på sig en tröja där det står hands across America, hennes pappa vann dock en ny tröja till henne som hon tog på sig när hon försvann på tivolit.
Men hands across Amerika ska vara en av den lilla tjejens sista minnen från den vanliga världen och när hon kom tillbaka till den vanliga världen i vuxen ålder igen tog hon med sig alla från underjorden för att bilda en lång mänsklig kedja antagligen för att sprida medvetenhet att dem finns och har funnits hela tiden.


Referenser till 11:11 görs konstant under filmen och det märker man väldigt tydligt om man är uppmärksam.

11:11 är symmetriskt och det är det ända digitala klockslag som är exakt lika dant framför en spegel. Det sägs att 11:11 ska vara ett turnummer eller ett magiskt nummer.
11:11 är också en bibel värs som går såhär: ”therefore thus saith the Lord, behold, I will bring evil up on them, which they shall not be able to escape; and though they shall cry unto me, I will not hearken unto them.” Så det kan man ju tolka på olika sätt haha.

Under filmens gång kan man se mamman och pappan köra rock, paper, scissor för att lösa en konflikt.
Referenser till leken rock, paper,scissor kommer tillbaka.
Vapnet som ”skugg folket” använder för att döda alla offer är saxar.
Sonen i familjen använde en stor sten för att döda en utav skugg folket.
I slutet av filmen kan man se mamman hålla upp två pappersdockor som håller hand med varandra.

Den lilla flickan i början av filmen blev ju tagen utav hennes dubbelgångare som levde under jorden, dubbelgångaren kunde inte prata i början efter som att det tar tid för lungorna att vänja sig med att andas den luften. Det är också därför mamman som kommer tillbaka pratar så konstigt, hon har inte glömt bort hur man pratar men hon har levt under jord så länge att lungorna inte är vana vid att andas den luften.

När mamman var liten så gick hon in i ett spegelhus där hon mötte sin dubbelgångare som man också gör när man kollar in i en spegel.
Moralen av filmen är att man konstant kollar på andra personer ifall dem är ett potentiellt hot när man egentligen borde ta en titt på sig själv.

Gillar

Kommentarer