När vargarna kom

Lyssnade på ett avsnitt av Dystopia och jag kände att jag lärde mig något.

De berättade om när vargarna kom tillbaka till yellostone nationalpark i USA.

Det ska vara otroligt vackert i Yellostone och det finns massa vattenfall, sjöar och fullt med liv så som Grissly björnar , oxar , hjortar , rävar, stora fåglar, små fåglar , grodor , paddor och insekter.. Det är som att yelloston hade den perfekta kombinationen av djur och växter för att få det perfekta ekosystemet att gå runt.
Men runt 20/30-talet har vargarna vart borta där ifrån vilket leder till att hjortarna började äta för mycket och bli för många efter som att det inte fanns något rovdjur att ta dem. Det rubbade det perfekta ekosystemet .
Så 1995 ville man få vargarna tillbaka.
Det hämtade vargar från olika håll och släppte ut dem på olika platser i nationalparken.

Efter ett par år åker man tillbaka för att kolla till vargarna och då märker man något ganska märkligt.

Floden hade ändrat sig.

Såhär är det, När vargarna kom tillbaka så började dem jaga hjortarna.
Efter som att hjortarna i yellopark inte haft något hot innan så börjar de nu undvika öppna ytor och de undviker även strandkanten och det leter till att det började växa upp nya träd och buskar där, det lockar till sig flera fåglar efter som att de nu har flera träd att sitta i och bygga bo i.
Sen kom det flera bävrar som började gnaga och bygga med träden och på det sättet så byggde de om floden , det lockade till sig flera fiskar, uttrar och ankor och massor av andra djur.

Är det otroligt att en flock vargar kan ändra ekosystemet så mycket att effekten blir att en hel flod att ändra hur den rinner igenom landskapet.

Ganska intressant.


Gillar

Kommentarer