I have blue eyes

När jag stod och sminkade mig så kollade jag ett tag rakt in i mina egna ögon.

Jag tillhör dem 18% i hela världen som har blå ögon.. Så om jag skulle vara född i Finland hade det inte vart speciellt unikt för där är 90% av befolkningen blåögda precis som jag och det är landet som har flest personen med blåa ögon.

Om man har mycket pigmention får man bruna ögon, mindre pigment gröna eller hassel färgade ögon och lite till inget pigment.. Ja då får man blåa eller gråa ögon.

Jag har blåa ögon genom en genetisk mutation som uppstod för flera tusen år sen, för från första början var allas ögon svarta/bruna.
Vissa forskare säger att alla med blåa ögon härstammar från en och samma person som fick denna mutation från början.. Det finns faktiskt väldigt mycket forskning som styrker detta.. Och det känns ju lite läskigt att man på något vis härstammar från en och samma person.

Det är svårt att tro med det är faktiskt inte helt omöjligt för två föräldrar med bruna ögon att få ett barn med blåa.. Det är väldigt svårt att förklara men det har med våra HERC2 och OCA2 gener att göra. Men tänk själv hur fundersam man skulle bli ifall ungen kom ut med en helt annan ögonfärg.
Det är såklart väldigt ovanligt men brunt är ju faktiskt den dominerade färgen och om bara några år kommer procenten men blåa ögon sjunka ännu mer och det kommer bli ovanligt att se folk med blåa ögon.. kanske till och med i Finland och Sverige.

Detta låter kanske som en myt med det är bevisat att folk med blåa ögon är mer tåliga när det kommer till alkohol vilket kan vara bra. Men detta leder också till att vi med blå ögon har svårare att veta våra gränser när det kommer till alkohol.
Och om du med blå ögon älskar solsemester så är det bäst att du tar på dig ett par solglasögon för blåögda personer är mycket mer känsliga mot solljus än för dem med bruna ögon och man kan så väldigt mycket problem med ögonen om man inte skyddar sig.

Hoppas att jag lärt dig något :)Gillar

Kommentarer