Hur man lever billigt som vegan + tips på maträtter!

Tjo!

Jag har varit vegan i över ett år nu och det är en livsstil jag aldrig kommer att sluta ha. Innan jag blev vegan så var jag vegetarian/halvt pescetarian (man äter alltså fisk).

Jag stöttar vegetarianer eftersom att jag har varit det själv en gång och det var något som fick både mig och mina föräldrar att bli vana av att jag åt så. Jag åt väldigt sällan fisk och jag gjorde det endast när jag åt hemma eftersom att mina föräldrar inte visste vad de skulle laga så det blev oftast fisk. Men jag åt aldrig fisk när jag var i skolan eller hos andra utan då sa jag alltid nej till fisk. Sen så blev det så att jag började laga min egen mat och då åt jag aldrig fisk.

Jag kommer ihåg att jag frågade en min morsa en dag om hon kunde köpa hem sojamjölk eller havremjölk för att jag ville prova att ha det. Sen så blev det tillslut en vana att dricka havremjölk (vilket jag gör fortfarande) och jag slutade dricka mjölk. Sen så gick jag gradvis till att sluta äta ägg och sist keso/kvarg/ost och andra ostprodukter. Och honung åt jag inte heller eftersom att jag aldrig direkt gillat det.

Jag tycker att vegetarianism är en bra "stepping ground" för de som vill bli veganer så det är därför jag stöttar dem. Men jag tycker inte att vara vegetarian är etiskt sätt att leva på om man bryr sig om djuren eller naturen, men som sagt jag stöttar dem ändå eftersom att jag varit där själv.


Men! Det var det inte det jag ville tala om.

Jag vet hur svårt det kan vara att vara vegan/vegetarian när man bor hemma spec om man äter mat tillsammans med familjen. Men ett bra tips där jag kan ge är att börja laga mat själv och visa familjen en massa veganska/vegetariska recept som ni kan äta tillsammans. Ni kanske till och med kommer på att ni har ett familjerecept som redan är vegetariskt/veganskt.


(Inte min bild)

Det finns också färdigmat som är gott men det kan kosta en hel del.. Fast det är inte så extremt stor skillnad om man jämför med kött man köper i butikerna.

Men! om man nu inte har råd med färdigmat så kan man skippa det. Jag äter t.ex väääldigt sällan sånt, typ en gång i månaden som högst när jag äter med familjen (vilket är sällan).


Förslag på annat man kan köpa istället:

-Grönsaker (gå på äventyr och prova nya grejer i grönsaksdisken)

-Potatis, ris, pasta, bröd (kolla innehållet, men de flesta är vego), bulgur, couscous, mathavre, butternötspumpa (de är väldigt billiga, typ 5kr kilo)

-Bönor (man kan också köpa flerpack och göra egna vegobullar)

-Frukt

Exempel på lite dyrare varor men man får tänka på att det är dubbelt så mycket som det är i förpackningen eftersom att det sväller:

Quinoa, linser, Chiafrön.


Exempel på maträtter:

Lunch/middag

- Grönsakssoppa och massa olika soppor

- Tacos

-Varma mackor

-Chiligryta med eller utan bönor

-Ris och grönsaker

-Pasta och grönsaker

-Potatis och grönsaker

-Rårraker

-Matiga pannkakor

-Vegan african peanut soup

-Lasagne

-Sallad

-Macka och te


Frukost:

-Gröt med frukt

-Smoothie

-Pannkakor, kokos och citron pannkakor

-Chiapudding

-Macka

-Flingor


Sidor för recept:

Chocolate covered Katie

* Finding vegan

* The vegan corner

* Kolla runt på youtube

* Gå med i olika vegangrupper på fb, som t.ex "vad lagar du för veganmat idag?" eller "vegetarianer och veganer i Sverige".


Och sååå mycket mer finns att äta. Det vara bar några få exempel, men experimentera lite själv och kolla runt och prova saker du aldrig provat förut.

Vi hörs!Likes

Comments

F
,
Jättebra inlägg! Måste bara påpeka en sak, vegetarianer och veganer har exakt samma kosthållning, båda avstår alltså helt från animalier. Att vara vegetarian har i folkmun blivit lakto-ovo, där du äter mejeri- och äggprodukter (lakto- mejeri, ovo- ägg)