Det finns ju verkligen ingen härligare snittblomma så här års - än just tulpanen. Även om vädret ute är grått och disigt eller snön yr, får tulpanen en att hålla hoppet uppe, om att våren snart är här! Jag blev inbjuden till Blomsterfrämjandets Instagramträff hos Daniella Witte , i går kväll där det var helt underbart att få mingla med likasinnade. I dag var det dags för pressvisningen och att ta chansen att uppleva dessa underbara blommor igen - och ta lite bilder. Två dagar fyllda med tulpaner, med andra ord. Efter ett sådant här event kan man inte vara annat än uppfylld av sprudlande vårkänslor !

Alla tulpaner som visades - ca 20 olika sorter - är odlade i Skånska Tygelsjö, bara några kilometer från där jag bor ! Här en makalöst vacker, outslagen papegojtulpan.

Häftigt att se hur de odlas upp i sina lådor !

Vi fick se mycket av de orange-rosa tonerna på Formex - så snyggt även på blommor. Gärna blandade.

Jag tycker att lökarna är minst lika fina som själva blommorna. Och tänk så mycket växtkraft i den där lilla löken...

Det är tyvärr inte så ofta man ser tulpaner med löken kvar, hos floristerna. Men i Tygelsjö - Tygelsjö Anstalten rent faktiskt - där de odlas kan man göra det. Det säger vi hurra för !

Dubbla tulpaner - magiska ! De röda tulpanerna - som jag inte annars är så förtjust i - kom verkligen till sin rätt med de fantastiskt fina rostfärgade vaserna som Anna Elzer Oscarson har designat.

Det bjöds på fräsh, god & hälsosam frukost från Raw Food House . Får erkänna att jag inte testat raw food tidigare - ja, inte medvetet alltså. En och annan ikke tillagad grönsak slinker ju ner i bland :-) Men jag har länge varit nyfiken och blev jätteglad att jag äntligen fick chansen att prova. Man stog sig länge tyckte jag - bra mättnadskänsla och väldigt fräsch mat. Ska bara sälja in detta till min make också...

Daniella Witte (t.v) bjöd in till sin ateljé och hade gjort ett superfint och kreativt jobb med alla tulpanerna. Erika Wallin t.h , projektledare och pressansvarig för Svenska Blomsterfrämjandet berättade och svarade på frågor om tulpaner tillsammans med Johan Fogelberg (längst ut på en hörna t.v), produktionsledare på Tygelsjöanstalten.

Vem har sagt att tulpaner behöver stå i en vas ? De håller sig fina länge på sin lök, om man bara sprayar rötterna med lite vatten med en blomspruta.

Malin Hidesäter, Pressansvarig och projektledare för Svenska Blomsterfrämjandet, visade hur man binder i hop en bukett - med lökar. Vi fick även själva prova på att binda våra egna buketter. Det var inte helt lätt. Bilder på min kommer snart :-)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag vet inte hur länge jag drömt om att åka till Formex. Jag har avundsjukt sneglat ( eller snarare dreglat !) på allas bilder på Instagram och tänkt att, ja där kan de gå och frottera sig i inredningsmeckat och se alla nya trender. Alla utom jag. Alla ( kändes det som :-). Men i år. I år blev det faktiskt min tur och ingen kunde väl vara lyckligare! Jag ordnade entrébiletter, drog med mig två tjejkompisar, bokade hotellrum på Haymarket och tågbiljetter. Sen kom vi dit. Till självaste Inredningsmeckat, Som ett barn i en godisbutik, med efterföljande sockerkick och godiskoma. Jag har valt ut mina absoluta favoriter, Håll tillgodo!

Entréutställningen tycker jag speglar årets trender väldigt fint. Formgivaren och utställningsarkitekten Synnöve Mork skapade en utställning i samarbete med de tre kreatörerna Cilla Ramnek, Saša Antić och Tina Hellberg. Utställningens vision var att ge besökarna en bild av hur konstnärer, stylister, inredare och formgivare arbetar.Jag älskar de runda ljusstakarna av keramikern Marie Norée / Trollgods Keramik . Besökte även henne i hennes monter. Vilken kvinna ! Måste införskaffas !

De röd-orangetonerna tyckte jag dominerade starkt, tillsammans med grönt, vilket känns väldigt kul ! Här massor av kuddar från Boel & Jan's monter, som jag tyckte hörde till topp fem finaste montrarna!

Tyvärr minns jag inte vart jag tog dessa bilder, Jag gjorde att riktigt rookie-misstag och tog inte bilder på namnet / loggan för respektive företags monter. Hur som haver ; trä- och rottingtrenden håller i sig och jag vill ha alla fyra !

Bergs Potter fortsätter att leverera. Kolla in den höga gröna urnan ! Starkt ha-begär på den!

Chhatwal & Jonsson är fortfarande kungarna av kuddar enligt mig och jag ville som vanligt ha alla :-)

Mycket naturmaterial och brända, rostiga toner även hos Madam Stoltz . Också en ruskigt fin monter!

Ett helt nytt märke för mig var I am Interior som med sina fina växttillbehör, ljusstakar och ljuslyktor, briljerade i sin monter.

Den i särklass snyggaste montern var Jakobsdal's monter , som gått all in med blå och guldiga palmer, sammet och årets stora trendfärger !

Jag blev verkligen glad över att se Interflora på mässan Både av anledningen att jag haft samarbete med dem på Instagram, men också av anledningen att blommor och växter är en stor del av inredning och det ju även där går trender. Mycket laxfärgade toner även här, i kombination med kaktusar i terrakotta-krukor !

Interstil hade en gigantisk monter med fantastiskt mycket fint ! Spot on med rotting, grönt och sammet !

Jag är en riktig växt-tillbehörs nörd, så när jag fick syn på Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutiks monter, blev jag lite lyrisk över vrålsnygga vattenkannor, blomstersprutor, jutesnören och trädgårdsredkap med trähandtag.

Denna fina grå & gröna montern tillhör Nordal. Speciellt lamporna föll jag som en kägla för! Jag älskar mässing och grönt, så jag håller mina tummar för att det är en trend som håller i sig långt framöver!

Montern med det grå och rosatonade tillhör Bloomingville, som också hade en monter som bjöd på mycket fint !

Jag kan meddela att det var tre helt utslagna primadonnor som lämnade mässan. Med stora leenden och sprängfyllda (bokstavligen! ) med inspiration. På kvällen mötte vi upp med ett gäng härliga tjejer för en Instagram-träff, arrangerad av tjejerna bakom OttoHenrik , på Haymarket, Ett minne jag bär med mig för livet.

Om jag längtar till Formex-mässan i Augusti ? Oh yes :-).....

Likes

Comments

För några år sedan budade jag hem en liten receptbox i trä på Ebay, Som en vädigt stor bonus och överraskning innehöll den mängder av hand - och maskinskrivna receptkort. Tyvärr har jag dragit mig för att testa recepten då måtten är angivna i amerikanska enheter. Så hittade jag den helt fantastiska måttomvandlingsstickan på Lagerhaus , Annars kan man ju självklart även googla fram måtten :-) Men denna är snygg och lättilgänglig att ha hängandes i köket! Först ut att testas ur min amerikanska receptbox är ett Apelsinbröd. Det är dessutom fyllt med nötter och russin ( som kan bytas ut / blandas upp med torkade aprikoser eller dadlar) och det är supergott med lite gorgonzolaost - om man gillar det såklart.´

Det var vädigt lätt att baka. Det klurigaste var att reda ut skillnaden mellan "soda", som är bikarbonat och "baking powder" som är bakpulver. Shortening är smör / margarin. Man lär sig något nytt varje dag. Det stod även att man skulle mixa apelsinskalet i en mixer, men jag tog bara apelsincesten och hällde i. Det stod ingen temeratur, men jag körde den på 175 grader i ca 50 min. och det blev perfekt tycker jag,

Här kommer receptet, översatt ;

1 stor apelsin

1 tesked bikarbonat

1 cup socker = 2,4 dl socker

2 teskedar smör ( att smöra formen med)

1 tesked vaniljsocker

1 vispat ägg

2 cups mjöl = 4,8 dl mjöl

1 tesked bakpulver

1/4 tesked salt

1/2 cup valnötter / hasselnötter = 1,2 dl valnötter/ hasselnötter

1 cup russin eller dadlar = 2.4 dl russin, torkade aprikoser eller dadlar

Pressa saften från apelsinen och häll den i ett halvliters/litersmått, blanda upp med kokande vatten så att vätskan ( apelsinjuice + kokande vatten totalt blir 2,4 dl. Riv apelsincest (skal) och blanda det med russin/aprikoser/dadlar och apelsinjuicen/koket. Blanda i hop och häll i bikarbonat, sen socker och vaniljsocker. Vispa ägget och häll i. Tillsätt sedan mjöl, salt och bakpulver. Blanda ordentligt och tillsätt sedan nötterna. Smöra en bakform ( avlång) , häll i smeten i formen och baka på 175 grader i ca 50 min ( tills det höjt sig och har en liten skorpa).

Perfekt till julfikan. Apelsinsaften och cesten tillför en härlig julig smak. Det är verkligen en blandning av kaka och bröd och är jättegott med lite ädelost på! Anteckningsbok i läder Market 29 , tallrik och kaffekopp från Duka , servett från Himla och underlägg från Åhlens.

Och vilken härlig höjd det blev på brödet ! Det var verkligen uppskattat av hela familjen ( och även av Mikaela som har Instagrakontot och bloggen BySektersholm :-) och det kommer definitivt att bakas igen. Kanske kan det till och med bli en ny jul-tradition? Det är ju superlätt att baka och kräver heller ingen som helst jäsning. Jag har inte tålamod att vänta på jäs-degar :-)....

Likes

Comments

Ni vet känslan. Man vet precis vad man vill ha - det går evigheter innan man hittar en. Jag pratar i detta fall om materiella ting :-) Jag och min man har länge velat ha - och letat efter den perfekta kolsyremaskinen. Men vi har tyckt att de antingen varit fula, för stora och för otympliga ( det ska tilläggas att vi har värlens minsta kök till ett hus på 160 kvm !) eller för krångliga att ha att göra med. Så när jag ramlade överAarke's kolsyremaskin på Instagram - var det kärlek vid första ögonkastet !

Älskar verkligen de genomtänkta detaljerna som spaken som man drar i för att få kolsyra i flaskan. Vår son tycker att det är superkul att göra eget bubbelvatten genom att dra i spaken ! Man får prova sig fram med mängden kolsyra. Hela familjen tycker som tur är, bäst om vatten med mycket kolsyra.

Så snyggt att den är i rostfritt stål ! Passar perfekt i vårt svarta och industriella kök ! Den är lätt att hålla ren och torka av. Det bästa är att använda en microfibertrasa. En kökssvamp skulle repa metallen så det bör man uindvika . Har man fått envisa fläckar kan man använda lite milt diskmedel ( gärna ekologiskt såklart ;-) !)

Även flaskan är snygg och genomtänkt in i minsta detalj, med sin rostfria kork och botten - och kan definitivt stå framme på det dukade bordet !

För att byta kolsyrepatron lägger man helt sonika den ned med spak-sidan uppåt, för in patronen och skruvar åt tills man känner att den "sitter" ! Lite enklare än att kånka hem litervis med vatten när man är och handlar! Det är ju dessutom ingen hit för miljön. Vi som har ett sådant fint och friskt vatten rinnandes direkt från kranen borde verkligen inte gå och köpa hem vatten. Och tänk på alla pet/plastflaskor vi bär hem det i! Detta är en riktigt fin vän - både för hälsan och miljön!

Detta är definitivt mitt bästa julklappstips för i år! Perfekta julkpappen till den "som har allt" :-) ! Den kan införkaffas HÄR !

Likes

Comments

Jag fick äran att bli inbjuden till ännu en utav Svenska Blomsterfrämjandets pressvisningar . Denna gång för julstjärnor hos en av Sveriges största odlare ;Tågerups trädgård i Saxtorp, Skåne. Närodlat så det förslår och vilken imonerande anläggning! Det var stora hav av julstjärnor i alla dess former, Jag som aldrig varit ett jättefan av just julstjärnor har helt ändrat uppfattning efter det här superinspirerande eventet!

Julstjärnan kan även användas som snittblomma - den står sig riktigt länge! Som här, på ett dukat bord kommer den verkligen till sin rätt. Den fina dukningen och all styling är gjord av duktiga Room By Sofie.

Kottar är obligatoriskt julpynt för mig - och mer än gärna i julens dukningar.

Oändliga rader och hav av julstjärnor...SÅ vackert, något alla borde få uppleva!

Vad säger ni om de Persikofärgade? jag är helt såld...!

VD Mattias Svegin - i havet av röda julstjärnor - berättade passionerat om familjeföretaget, blommorna och odlingarna . Det är en hel vetenskap med bevattning, ljus och temperaturer ska ni veta! Superintressant !

Fina Viveca från Solsken bjöd på både varm och kall ekologisk äpplemust och till lunch serverades det en värmande god soppa.

Mer av den fina dukningen gjord av Room By Sofie . Helt i min smak med det svarta, gröna och vita.

Så snygga paket med enkel brunpapp i kombination med sidensnören eller natursnöre och en liten grankvist! Tänk så mycket fult julpapper det finns i handeln med tomtar och snögubbar och jag vet inte allt :-) Som allas vår Ernst egna ordspråk " i det enkla bor det vackra"...

Likes

Comments

Äntligen premiär för min blogg! Att blogga år något jag tänkt på länge och det känns otroligt bra att äntligen ha satt i gång. Jag fick en inbjudan av blomsterdekoratören Anna Gouteva för pressvisning av svenskodlade Hyacinter för Svenska Blomsterfrämjandet. Vad passade då inte bättre med ett första inlägg med magiskt vackra blommor och blomsterarrangemang ? Håll tillgodo!

När jag fick reda på att Hyacinterna odlats bara några km från mig blev jag alldeles lyrisk! Hur häftigt?`

Den vacka keramiken har keramikern Ann-Katrin Braf tillverkat - också från Malmö! Älskar man inte närproducerat lite extra mycket?

Visste ni att de vita hyacinterna är de som doftar minst? Mest allergivänliga med andra ord ! Men ingen jul utan hyacintdoft. Min man är allergisk så jag brukar ha dem ståendes i en glaskupa.

Vem har sagt att man bara måste ha kulor i granen ? Kommer aboslut att anamma det här med att hänga blommor i provrör i granen!

Fina och duktiga Anna Gouteva i egen person. Anna gjorde dessutom min bröllopsbukett och alla blomsterdekorationerna till kyrkan och borden till vårt bröllop så hon ligger mig lite extra varmt om hjärtat,

Mina favoriter är de vita hyacinterna - men som Anna säger ; det finns inga fula blommor ; Bara dåliga kombinationer. Anna och hennes crew har gjort ett helt fantastiskt jobb med de blålila, som verkligen kommer till sin rätt här !

Även om det var en pressvisning för svenskodlade hyacinter, fanns det många andra vackra blommor, som Anemoner.

Kottar i alla dess former är ett riktigt favoritpynt till jul ! Jag fyller upp glaskupor medan andra får ligga framme på ett fat med lite ljus. Svårare behöver det faktiskt inte vara för att skapa julkänslan hemma.

Kottarna får avsluta detta första blogginlägg. Jag är så fylld med energi och inspiration efter detta eventet att jag inte kan berga mig med att börja pynta med blommor, kottar, grankvistar, nötter - och stearinljus såklart. Julens egna "doftljus".

Likes

Comments