MINÄ JA KELIAKIA - PART 2

Ensimmäisessä kirjoituksessani keliakasta KLIK kirjoitin ihan yleistä tietoa siitä, mikä keliakia on jne. Tässä postauksessa kerron enemmän omasta elämästäni keliakian parissa.

Syksyllä vuonna 2012 harrastin kilpa-cheerleadingia a-junioreissa. Olin urheillut aktiivisesti jo monta vuotta, joten yhtäkkinen yleiskunnon romahdus ihmetytti minua kovasti. Kisakausi alkoi ja treeneissä ohjelma tuntui ylitsepääsemättömän rankalta ja ihmettelin miksei ketään muuta hengästytä yhtä paljon kuin minua. Luulin että kyse oli lukioväsymyksestä ja ehkä huonosta kunnosta. Aloin treenaamaan omien lajitreenien lisäksi juoksemalla lenkkejä. En päässyt kovin pitkälle, ennenkuin lihaksia hapotti ja henki ei kulkenut. Olin todella harmissani heikosta kunnostani, eikä treenaaminen auttanut. En voinut ajatellakaan, että kyse olisi jostain vakavemmasta kuin huonosta kunnosta.


Keväällä 2013 muhun iski todella kova kurkkukipu. Sinnittelin kivun kanssa muistaakseni viikon, mutta sen vain jatkuessa päätin mennä lääkäriin. Sieltä mut määrättiin laboratorioon nieluviljelyyn sekä verikokeisiin. Olin juuri matkalla ystäväni luo kun lääkäri soitti. Multa löydettiin mononukleoosi sekä sitäkin tärkeämpi juttu, nimittäin raudanpuuteanemia. (Raudanpuuteanemia on eräs anemian tyyppi, joka johtuu riittämättömästä raudan saannista tai imeytymisestä suhteessa sen poistumiseen. Elimistön raudanpuute johtaa siihen, ettei punasoluissa olevaa hemoglobiinia pystytä valmistamaan riittävästi. Hemoglobiini eli verenpuna on rautapitoinen happea sitova proteiini.) Yksinkertaisesti hemoglobiinin avulla lihakset saa happea. Mulla hemoglobiinin arvo oli vähän päälle 70, jos oikein muistan, kun normaali arvo naisella on yli 120. Ei ihme etten jaksanut liikkua normaalisti. Siitä alkoikin tutkimukset, että miksi niin nuorella ja ''terveellä'' tytöllä oli niin alhaiset arvot. Vaihtoehtoina silloin oli keliakia, tai jotain paljon vakavempaa.

Sain lähetteen laajempiin verikokeisiin sekä gastroskopiaan eli mahalaukun tähystykseen. Neulakammosta pääsin viimeistään tänä aikana ohi kun musta otettiin milloin mitäkin kokeita. Mahalaukun tähystys oli sitten toinen juttu. Menin tietysti googlailemaan että mihis sitä nyt joudutaan ja niin kuin arvata saattaa, google antoi mulle pelkkiä kauhutarinoita. Tähystyksen aika tuli, ja menin makaamaan selälleni tutkimushuoneeseen, jossa touhusi paljon hoitajia. He selostivat tähystyksen kulkua ja muita käytännönasioita. Sen jälkeen mulle annettiin rauhoittavaa ja nielun puudutus. Sitten kurkusta työnnettiin alas parin senttimetrin paksuinen putki. Not nice. Oksennusrefleksi, äänetön itku ja paniikki olivat vahvasti läsnä. Enpä ala sitä kokemusta enempää kuvailemaan...


Tähystyksestä selvisi, että koko suolinukkani (ohutsuolen pieniä lisäkkeitä, joiden avulla ravintoaineet imeytyvät verenkiertoon) oli tuhoutunut. Keliakiassa gluteeni tuhoaa ohutsuolen suolinukan, joten näin mulle todettiin keliakia ja määrättiin elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Mut määrättiin myös laittamaan - niin hauskalta kuin se kuulostaakin - rautaa suoraan suoneen. Sain siis pussillisen rautaa suonensisäisesti. Sain lisäksi rautakapseleita joita popsin pitkänkin aikaa. Siitä lähtien olen noudattanut uskollisesti gluteenitonta ruokavaliota, liittynyt Keliakialiittoon ja opetellut elämään uuden ruokavalion kanssa. Mutta miten mulla voi olla keliakia, perinnöllinen sairaus, jota kenelläkään meidän perheestä ja suvusta ei ole? Siinäpä vasta kysymys. Olen edelleen selittämättömästi suvun musta lammas. Haha.

Siinä mun oma tarina keliakian löytymisestä. Heräsikö kysymyksiä? Jos haluatte tietää jostakin lisää, kertokaa ihmeessä. :-)


Beijos, petratoivonenBeijos, Petra Toivonen
Remember to believe in yourselfTykkää-merkinnät

Kommentit

Keliaakikkoperhe
,
Heippa! Itselläni on todettu keliakia 10-vuotta sitten, sekä kaikilla kolmella lapsellani on myös keliakia, mutta kenelläkään koko muulla suvulla ei ole. Ei minun, eikä mieheni puolelta. Sen sijaan löytyy kilpirauhasen vajaatoimintaa ja diabetesta, joissa on sama geeniperimä kuin keliakiassa. Eli kyseisen geenin omaava voi saada jonkun näistä kolmesta sairaudesta (tai kaikki). Jos jollain suvussasi on näistä jotain niin se selittäisi sinun keliakian. Esimerkiksi äidillä voi olla kilpirauhassairaus ja lapsella geeniperimä voikin laukaista keliakian.....
petratoivonen
petratoivonen,
Onpas mielenkiintoista, en tiennytkään! Suvussani on noita muita sairauksia kyllä, joten helposti selittyisi oma keliakiani tällä geeniperimä asialla. Kiitos paljon kommentista 😊
nouw.com/petratoivonen
Heidi
,
Hei. Näkyikö sinulla verikokeissa keliakiavasta-aineiden kohoaminen?
petratoivonen
petratoivonen,
Moikka! Tähän on pakko vastata, etten muista yhtään mitään noista arvoista... Mut määrättiin tähystykseen heti, joten voi olla että siinä sivussa on verikokeiden tulokset jäänyt ''pienemmälle'' roolille, jos näin voi sanoa.
nouw.com/petratoivonen
stepstoselflove
stepstoselflove,
Olipa tosi kiva lukea tämmönen vähän diipimpi postaus! 😊 Mulla ei itellä oo keliakiaa, mutta Crohnin tauti löytyy! Mahalaukun tähystys on oikeesti yks hirveimpiä juttuja ikinä, I feel you D: Ja gluteeniton ruokavaliokin oli alussa hankalaa, ainakin itellä! Kaunis olet<3
nouw.com/stepstoselflove
petratoivonen
petratoivonen,
Ihanaa jos pidit! 😊 Ja joo, puistattaa ajatuskin siitä tähystyksestä edelleen! 😃 Kiitos kommentista!
nouw.com/petratoivonen
SuviAnnika
SuviAnnika,
Hei. Tätä oli kiva lukea! Mulla on vähän vastaavanlainen tarina. Keväällä 2015 huomasin yleiskunnon heikenneen ja ajattelin että johtuu keväästä ja koulusta. Olin tosi väsynyt enkä jaksanut tehdä mitään, nukuin 10 h öisin. Mutta sekään ei riittänyt. Ratsastuksen jätin tauolle siksi myös. Kerran sitten pyörryin työharjoittelussa seiniä päin ja karmit irtos. Kun palasin kouluun ja naureskelin siitä koulussa opettaja passitti mut terkalle. HB oli jotain 75 -> lähdin hml sairaalan. Siellä ne väitti, kuten myöhemmin bäkdissä että mittarit on rikki. No ei ollut, vaan keliakia epäily ilmeni joka onneksi muuttui vehnäyliherkkyydeksi. Eli kauraa ja tummaa makaroonia jne pystyn syömään, mutta en mitää vaaleita pullavehniä. Mutta mullekin pistettiin suonensisäisesti rautaa ja verta, sekä määrättiin rautakuuri!
nouw.com/suviannika
petratoivonen
petratoivonen,
Mulla oli sama tilanne, että nukuin iha järjettömästi öisin sekä päiväunia lähes joka päivä. Kurjaa tollanen, mutta onneksi syyt on löytynyt ja tilanne saatu korjattua molemmilla 😊 Oij, olet sinänsä onnekas että pystyt tummaa makaroonia syömään, namskis!
nouw.com/petratoivonen
Törmäsin tähän sun postaukseen vasta nyt ja tosi hyvä, että niin kävi. Mulla todettiin keliakia 2009 ja olen myöskin perheen musta lammas eli ainakaan vielä kenelläkään muulla ei ole sitä, vaikka verikokeissa ovatkin käyneet. Matkustan paljon ja tällä hetkellä olen maassa, jossa ulkonasyönminen on melko hankalaa, mutta onneksi ennakoimalla ja laittamalla itse ruokaa kotona pärjää. 😊
www.elinamarjaana.com