Svensk skyddsutrustning till IVA

Något väldigt positivt har hänt den här veckan. Sjukhuset fick sin första leverans av svenska munskydd, vilket är den första stora leveransen av svensk producerad skyddsutrustning.

Vilken kamp det måste ha vart för att säkra en leverans av skyddsutrustning till Sverige. Nu när alla länder har vart i ett så stort behov av material dessutom. Skyddsutrustning som försvunnit på vägen, avtal som brutits och förhandlats om. Ja, man kan ju bara försöka föreställa sig alla saker som har hänt på vägen fram till oss som ska använda den. Därför kan jag inte mer än glädjas åt att Sverige har kommit igång med sin egna produktion och därav underlättat arbetet för alla i denna kris.

Igår fick jag testa munskydden för första gången när jag började ytterligare ett arbetspass på sjukhuset. Och jag tänkte uppdatera er om min upplevelse av de nya munskydden.

Att arbeta med munskydd är ingenting som är bekvämt. Jag vet inte hur de är för de som arbetar med det i vanliga fall. Men att arbeta i de instängda rockarna, munskydd och visir gör det väldigt varmt och instängt. Under de veckor jag har arbetat har jag fått chansen att testa några olika munskydd, vissa bättre än de andra. Det har vart de som tryggt så hårt att jag har fått skavsår på kinderna och andra som har haft så dålig passform att jag har känt mig tvungen att tejpa fast dem över ansiktet, för att känna att de har suttit som de ska. Det här är såklart bara en känsla och säger ingenting om kvalitén på skydden.

De här nya skydden satt väldigt bra på mig. De gav inte ifrån sig lika stora tryckmärken och de satt bekvämt och formade sig efter mitt ansikte. Jag gillade även att de hade två band som spändes bakom huvudet. Ett mitt uppe på huvudet och ett band som knöts i nacken. Jag använde ett munskydd en gång där banden gick bakom öronen och jag hade ont i flera dagar efteråt. Dock var materialet väldigt tjockt och det var tungt att andas genom dem. Men det ingav också en känsla av att de fungerade som de skulle.

Jag har funderat på hur jag ska försöka förklara hur det känns att arbeta med munskydden. Och jag skulle kunna förklara det som att försöka andas genom en handduk som sitter tätt försluten över munnen. Det blir ett motstånd och i början känns det som att man inte får tillräckligt med luft. Jag vet inte om man vänjer sig eller att man accepterar känslan efter ett tag. Oavsett rullar dagen vidare. Och ja, jag har gått runt här hemma och testa mig fram för att hitta likheten med känslan av munskydden. Sånt roar jag mig med på min fritid, haha.

Det är såklart inte bekvämt att arbeta i munskydd. Men det hade jag inte förväntat mig heller. Det finns en gräns på hur bekväma munskydd kan bli och fortfarande behålla sin funktion. Jag tycker ändå att de har lyckats väldigt bra med att skapa skydd med en bra balans mellan komfort och kvalité.

Ifall ni är intresserade av att se när munskydden levereras till sjukhuset så länkar jag ett klipp från SVT som var med under leveransen till min avdelning. Där får ni även en intervju med min omvårdnadschef.

Här kan ni även läsa lite mer fakta om leverans och tillverkning av skyddsutrustningen.

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer

2barnsmammaochfru
2barnsmammaochfru,
Vad härligt att ni har fått mer munskydd 👍 vilka kämpar ni är som jobbar på sjukhus 💪💪❤️
nouw.com/2barnsmammaochfru
Sannaevelyne
Sannaevelyne,
Underbart att ni nu fått svenska munskydd! Heja heja Sverige som kämpar på i denna kris! Både privatpersoner, företag och sjukvård ❤❤
nouw.com/sannaevelyne
keereweer
keereweer,
Åh vad skönt att ni har fått munskydd! Sen så är det verkligen skönt att de sitter ordentligt! Ni behöver all avlastning ni kan få och däribland även skön skyddsutrustning!
nouw.com/keereweer
Madde,
Skyddsutrustningen är A och O. Däremot är jag irriterad att inte kommunerna får rätt utrustning. Min dotter slåss för det. Dom ska ju jobba utan munskydd inom äldreomsorg vilket känns absurbt enl mig.
www.nouw.com/madelena
Elina ,
Vad skönt att ni fått munskydd! Skyddsutrustningen är så viktig att ha
detkaosvikallarvardag.com
Silverblomma,
Munskydd är lite jobbigt att använda, och dräkter med använder det en del på mitt jobb men jag jobbar inte i vården..bra i alla fall att ni fått bra utrustning nu..
nouw.com/silverblomma
Kamilla,
Det är ju fantastiskt att vi nu gör vår egen utrustning. Kan tänka mig att skyddskläderna är tunga, varma och jpbbiga men de får ni faktiskt ha på er för vi vill inte riskera att ni blir sjuka. Däremot borde alla som arbetar så nära som ni gör få dubbellön anser jag
kamillaskamera.com/
Amandamalmflod
Amandamalmflod,
så bra att det fins munskyd 😊 där <3
nouw.com/amandamalmflod
Marie,
Ja kan tro att det är ett otroligt varmt skydd ni har på er, vet då jag var med på op vid implantat och det var inte i närheten av det ni har på er
sweetwordsbymirre.com
Paulina
,
Vad bra att det kom påfyllning.
Har haft munskydd kortare stunder och ja, det är inte helt lätt att andas med det.