Sjuksköterskestudent i Corona-tider

Det här är jag. Första dagen på min akutplacering på lasarettet i Falun. Jag tog den här bilden på mig själv i min operationsmössa och med den stora skylten där det stod ”student”, för att skicka hem till min familj. Det här var 4 veckor sedan.

Vi hade under denna tidpunkt inte haft ett enda bekräftat fall av covid-19 i Sverige. Jag var en vanlig taggad termin 5 student under sin första dag på praktiken. Tänk vad mycket som skulle förändras på bara dessa 4 veckor.

Jag har gått genom sjukhusets alla korridorer och sett hur salar byggts om, vårdpersonal flyttats från en avdelning till en annan för att ge sig in i sådan sjukvård som de inte är vana vid. Apparater flyttats, utrustning testats, personal som förbereder sig mentalt och jag har själv hjälpt till med att bygga upp vårdplatser till kommande patienter. Mitt i alla dessa förberedelser har sjuksköterskorna jag träffat avsatt tid till att lära upp mig och förbereda mig på ansvaret som färdig sjuksköterska. Vilka förebilder jag mött under dessa veckor.

Det är nu 4 veckor senare och den klinik jag tog denna bild på ser inte ut som den gjorde då. Jag gjorde precis min sista dag på min akutplacering. På IVA, ni vet, den där avdelningen som de pratar om överallt. Jag har vart med om otroligt mycket och jag kan säga så här, det är en udda tid att ge sig ut i sjukvården.

Jag har, precis som alla andra, följt utvecklingen av Coronas framfart med stort intresse. Inte minst för att hänga med i alla förändringar som händer i samhället och i Stockholm. Men också då det har pratats mycket om skolorna samt vårdyrket. Jag råkar tillhöra alla dessa kategorier.

I början av förra veckan gick regeringen ut med information om att de skulle stänga alla universitet och bara bedriva distansundervisning. Vid den tidpunkten verkade det som att vi skulle kunna fortsätta med vår praktik på sjukhusen som planerat, fram till juni. Men i fredags fick vi informationen att de skjuter fram praktiken tills vidare och att vi börjar termin 6, sista terminen, redan nu på måndag.

Jag har ägnat dagen åt att packa mina saker, städa ut mitt studentrum och lastat bilen för att börja min färd hem till Stockholm. Det är där ifrån jag kommer fortsätta min utbildning på distans.

Som nästan klar sjuksköterska ställer jag mig nu nästa fråga. Vart hör jag hemma i allt detta kaos? Kommer jag kastas in i en ny verklighet som inte ens erfarna sjuksköterskor känner sig redo för?

Jag antar att jag kommer få reda på detta inom de närmaste veckorna.

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer

PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Kram på dig med! 😊
nouw.com/petraelisabeth
Jessiekaos
Jessiekaos,
Kan tänka mig att de måste vara tufft att komma in i sjukvården just nu som student, ni gör det väldigt bra du gör det väldigt bra ❤️ kram
nouw.com/jessiekaos
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack så mycket! De som arbetar just nu är verkligen hur duktiga som helst! Vilket arbete de utför! Hoppas på att kunna lika mycket som dom någon dag! 😊
nouw.com/petraelisabeth
charlottahagg
charlottahagg,
Du gör ett fantstiskt jobb och jag hoppas verkligen att du får höra det av dina kollegor och patienter!! Inte många som hade klarat det som ni gör varje dag just nu 😊 Stor kram till er och tack för att ni finns! 😊
nouw.com/charlottahagg
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Ja det är härligt att få så mycket fin respons och så mycket kärlek! De är verkligen otroligt duktiga på vad de gör och det är härligt att ha så bra handledare ☺️
nouw.com/petraelisabeth