Resan över till Danmark

Nu när man har blivit lite äldre har det här med födelsedagar inte samma betydelse längre. Det är inte längre presenterna i fokus utan tiden man spenderar med sina nära och kära. Nu när Jocke pluggar nere i Skåne bestämde jag mig för att åka ner till honom när hans dag började närma sig.

Vi hade planerat att göra denna helg lite extra speciell. Jag hade hyrt en bil och tanken var att åka över till Helsingör för att utforska kusten ner mot Köpenhamn, ta in på hotell en natt och sedan röra oss söderut mot en plats som heter Mons Klint. Så efter en dags förberedelser packade vi in vår utrustning i bilden och tog båtfärjan över till Helsingör, Danmark.

Första drönarbilden från Helsingör.

Eftersom både jag och Jocke är väldigt intresserade av att fota, han från luften och jag med min kamera, var planen att åka genom Helsingör, längst kusten, ner till Köpenhamn, men att stanna på några stora slott på vägen. Det första slottet var Kronborg castle.

Vi gick över bron som var den enda vägen ut på ön som borgen stod på. Sedan promenerade vi runt de stora murarna för att ta oss till den sidan som låg ut mot sundet mellan Danmark och Sverige. Här kunde vi se över till Svensk mark och alla båtar som åkte från fastlandet över till Helsingör.

Naturen var nästan svartvit med sitt gråa vatten, den svarta stranden och den vita vinterhimlen. Men det gjorde också att det blev mycket kontraster i bilderna. Jag ställde upp på några bilder och Jocke fotade. Vi hade alldeles för roligt bland den isande vinden och vågorna som slog upp på stranden. Tiden bara sprang iväg. Men Jocke fick sina drönarbilder och jag mina från marken. Det var vår signal på att börja röra oss vidare till nästa destination.

Vi körde längs kusten med hög musik som strömmade ut ur högtalarna. Vi sjöng med i de texter som vi kunde och skrattade när det blev fel samtidigt som vi for fram genom det danska kustlandskapet.

Nästa stopp var ett slott som hette Frederiksborg Castle. Det var ett slott med höga torn som vi hade markerat ut på kartan när vi bestämde vår rutt ner mot Köpenhamn. Dock trodde jag att det skulle vara mycket mindre än vad det egentligen var.

Slottet var gigantiskt, med höga torn och en stor vallgrav. Det ända sättet att komma över till själva slottet var genom att korsa de stora vindbryggorna och in genom de välvda portarna.

Innanför murarna fanns en stor gård med ett fantastiskt golv av kullersten. Marken var utformad som spiralfärgade mönster med en stor mittgång. Marken i sig var som ett stort konstverk. Här inifrån kunde man dessutom få en förståelse för hur högt det här slottet faktiskt var. Tornen sträckte sig långt över våra huvuden och det största av dem såg ut som ett kyrktorn. Och visst var det det! När vi stod mitt inne på gården började klockorna ringa och fick det att eka inne bland stenväggarna.

Vi gick runt på slottet och ut till den stora slottsträdgården som låg på andra sidan vattnet. Där passade Jocke på att dröna medan jag såg på den vackra utsikten.

Vi kom fram till hotellet i Köpenhamn lagom till check-in. Vi fick våra rumsnycklar och la av all vår utrustning inne på rummet, innan vi gav oss av ut på stan för att leta upp en restaurang där vi skulle avnjuta en god födelsedagsmiddag.

Tanken var att slappna av och ha en rolig kväll här i Köpenhamn innan vi fortsatte våra äventyr dagen där på. Det hade redan vart en bra första dag här i Danmark och jag var riktigt taggad på att avsluta den med en rolig kväll här i Köpenhamn.

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer