Murder on the Orient Express

Imagination is the only weapon in the war against reality.

Orient expressen har hamnat på löpsedlarna många gånger och det är en unik historia som har inspirerat hundratals. År 1929 fastnade ett tåg i en snöstorm, 96 kilometer från Istanbul, Turkiet. Det skedde inga mord men händelsen fångade Agata Christis fantasi och det blev starten på den världskända boken "Murder on the Orient Express", som nu har premiär på bio. Det är den filmen som jag och min familj boka biljetter till under söndagskvällen.

Vi tog bilen in till Sickla för att hämta ut biljetterna, någon timme innan filmen skulle börja. Vi hade reserverat biljetterna tidigare på söndagen men alla hade haft saker att göra på dagen, så vi bestämde att vi skulle ses hemma hos oss och sedan åka in till bion tillsamman på kvällen. Filmen vi hade valt att se var Mordet på Orient expressen som är baserad på en bok av Agata Christi och det är en av mammas favorit författare.

Efter att vi hade hämtat ut biljetterna valde vi att gå till ett fik precis bredvid biografen, för att umgås. Vi beställde varsin dricka ifrån deras hemgjorda-must-sortiment och en bakelse. Det var ett litet kafé med högt i tag och på borden stod ett tänt ljus bredvid en röd ros. Vi satt och pratade om gamla minnen innan det blev dags för oss att gå tillbaka till biografen.
Innan det var dags för film, passade vi på att köpa lite popcorn och läsk. Vi bestämde att vi skulle mysa till det till max en sån här söndagkväll och det gjorde vi! Vi hade dessutom riktigt bra platser, även fast vi hade bokat biljetterna så sent.
Filmen handlade om en detektiv vid namn Hercule Poirot som hamnade på ett tåg på väg från Istanbul. Han skulle spendera flera dagar på detta tåg med flera andra, då okända karaktärer som var på väg åt samma håll. Och det var under samma natt som tåget spårade ur, som ett mord begicks. Sedan får man följa honom på hans resa mot att hitta mördaren och på så sätt även lära känna resten av karaktärerna.
Filmen var riktigt bra! Den var bra gjord och miljöerna var väldigt vackra. Filmen utspelade sig på ett gamalt tåg där röken spreds ut med vinden från den stora skorstenen på loket och de flög fram genom vinterlandskapet. Karaktärerna hade helt otroliga kostymer som passade perfekt in under sena 20-talet och det var bara bra skådespelare med i filmen! Det var en film som spred julkänslor, vilket jag inte hade räknat med.

Jag talade med mamma efter att filmen var slut för att få höra hennes jämförelse med boken och hon berättade att filmen var väldigt lik. De hade tagit med många viktiga scener även fast de inte hade få med allt, såklart. Filmer brukar som sagt aldrig överträffa böcker av just den anledningen. Men hon tyckte att filmen var riktigt bra! Jag måste säga att filmen gjorde mig väldigt intresserad av att läsa boken, speciellt nu runt jul. Jag ska se ifall mamma har den kvar så att jag kan få låna den när jag kommer tillbaka näta gång.

Det var i alla fall en riktigt mysig sista kväll här i Stockholm. Idag åker jag tillbaka till Falun för att förbereda inför termin 5 och lämna in några uppgifter jag har arbetat på under denna tid. Sedan åker jag tillbaka ner igen för Jul och nyår. Jag längtar redan!

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer