Ett slut eller en början?

Någonting gott har alltid ett slut, eller är det en början på någonting nytt?

Det är mitten av augusti nu och sommarens sista månad börjar sakta ticka ner som en stor färgsprakande bomb av höst. Jag trodde nog aldrig att denna tid skulle komma. Den här sommaren har känts som oändlig och mitt uppe i all torka, värme och solsken har jag förträngt att dagarna skulle kunna se ut på något annat sätt än just såhär.

Men som allt annars så kommer en dag som man kallar "den sista".

Så i detta inlägg tänkte jag berätta om sista dagen på Öland.

Det har vart varmt, så otroligt varmt. Graderna har tickat mellan 25 till 33 grader under dygnen och mycket av tiden har vart helt vindstilla med gassande sol. Jag skulle kunna räkna alla regndroppar som har fallit denna sommar på mina 10 fingrar. Dock så märker jag nu att naturen håller på att förändras.

Sista kvällen

Den sista kvällen övertygade jag mina föräldrar att gå ner till hamnen, se på solnedgången och måla. Så jag packade aquarell färgen och mitt staffli i bakluckan på bilen innan vi rullade ner till Kårehamn. Där nere var det fullt med liv. Människor satt och njöt av solnedgången på uteserveringen på restaurangen medan en trubadur stod och spelade härliga gamla låtar som alla kände igen. Jag packade upp mitt staffli för att måla och min mamma fick också freeling och ville vara med.

Sista natten

Den sista natten vaknade jag av ett högt muller. Klockan hade slagit 03:00 och jag gick upp ur sängen för att titta ut. I soffan, i vardagsrummet satt pappa i en fåtölj och såg ut genom de stora fönsterna. När han såg mig vinkade han åt mig att komma medan han viskade "det är ett enormt åskväder ute". Jag satte mig ner och såg ut. Där utanför blixtrade himlen till så ofta att det såg ut som att någon stod och tände och släckte en lampa. Mullret han aldrig riktigt tystna mellan blixtarna och lät som ett öronbedövande bakgrundsljud. Jag gick och väckte mamma så att hon också skulle få uppleva detta. Tillsammams satt vi och såg på åskvädret under tystnad medan naturen höll sitt stora skådespel.

När dagen började närma sig 05 på morgonen gick vi och lade oss igen.

Sista dagen

Jag vaknade på morgonen till små smattrande läten på fönsterkarmen intill mitt rum. Det var små regndroppar som föll mot marken, som det har gjort varje morgon nu de senaste dagarna. Dessa regn håller inte i sig särskilt länge. De brukar vara över innan jag ens hunnit titta ut. Men det här är en av förändringarna jag har märkt nu på sistone. En annan är att vinden har börjat rulla in över land och svalkar oss i värmen. Det är riktigt skönt men det är också ett täcken på att sommaren håller på att lida mot sitt slut.

Den sista dagen ägnade vi åt att städa ur huset och packa våra saker. Det tog några timmar men det blev skinande rent från golv till tak. Det var lite mysigt faktiskt. Städningen blev som en stor omfamning av huset, som en stor hejdå kram. Vi skulle åka hem mot Stockholm igen men först var det en sak som vi var tvungen att göra innan vi satte oss i bilen. Vi skulle ta ett sista dopp i havet.

När vi kom ner till stranden möttes vi av en sval vind. Min hud knottrade sig och ifall det hade vart en annan dag så hade jag nog avstått från att bada. Men det här var ju sista doppet så jag bet ihop och gick ut på bryggan. När jag stoppade ner foten i vattnet insåg jag att det var bitande kallt. Eller ja, 20 grader. Men efter att ha haft 28 grader som mest denna sommar så kändes 20 som isande kallt. Det blev inte ett långt bad. Men bra var väl det, vi som skulle åka hem. Vi vadade bara ut i vattnet, doppade oss och gick upp för att värma oss.

När vi satt i bilden på väg hem kunde jag inte låta bli att föreställa mig att det här var Ölands sett att göra det lite lättare för oss att åka hem. Jag menar, varför skulle jag någonsin vilja lämna denna magiska plats? Denna sommar har vart en som skulle kunna jämföras med de jag upplevde när jag var liten. Magiska, långa sommar dagar, värme, sol och fantasi. Ifall det fortfarande hade varit gassande solsken, värme och ljummet vatten i havet skulle jag nog inte satt mig i bilen och åkt hem. Nu kändes det ändå som att sommaren kanske var slut ändå.

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer

sweetwords
sweetwords,
OHH häftigt att sitta och se ett sådant skådespel från blixtarna trots att det samtidigt är lite läskigt. Tråkigt när något man trivts med har sitt slut, förstår att det känns att lämna detta fina bakom sig, hopps att ni åker dit snart igen.
nouw.com/sweetwords
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Ja precis! Så mysigt! 😃 ja, det är alltid svårt att lämna något som man älskar så mycket. Men som sagt, vi kommer ju åka ner hit snart igen 😊
nouw.com/petraelisabeth
Elisabeth (sjubarnsmamman),
Det är vackert på Öland. Jag bor där och jag njuter verkligen av naturen här
www.sjubarnsmamman.se
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Det är verkligen vackert! 😃 Åh så avvis jag är på dig nu som bor där 😃
nouw.com/petraelisabeth
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Måste vara fruktansvärt rogivande att sitta vid en solnedgång och måla 😊
nouw.com/sofialissmyr
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Ja, verkligen! 😃 Älskar att måla av just den anledningen 😃
nouw.com/petraelisabeth
ajeerf
ajeerf,
Vilka otroligt vackra bilder & gillar verkligen hur du uttrycker dig i text. <3
nouw.com/ajeerf
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack så mycket! Vad glad jag blir 😃
nouw.com/petraelisabeth
Johannna
Johannna,
Vilka underbara bilder😍
nouw.com/johannna
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Dajsiiiy
Dajsiiiy,
💯💯🙏
nouw.com/dajsiiiy
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Jennie,
Du är en fantastisk duktig fotograf, kände verkligen stämmningen från bilderna 😍
beautyela.se
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack så mycket! Vad glad jag blir 😃
nouw.com/petraelisabeth
Kamilla,
Så underbart att gå ner till hamnen och måla. Det måste varit magiskt.
kamillaskamera.com/
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Ja det var verkligen något som stod med på min bucketlist denna sommar 😃
nouw.com/petraelisabeth
Michelle ,
vilka fina bilder 💕
www.michellefrandell.blogg.se
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Lexochlogan
Lexochlogan,
fin tanke, man blir ju lite deprimerad av att somnaren är över men tänker man på det som att det är en början så känns det bättre
nouw.com/lexochlogan
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Ja, precis. Det är viktigt att försöka se det positiva i det som ligger framför sig och inte gråtta ner sig i det som har vart 😊
nouw.com/petraelisabeth