Coffee o'clock

FIKA: A concept in Swedish culture with the basic meaning "to have coffee", ofte accompanied with pastries or sandwishes. Fika is considered a social institution in Sweden.

Jag och mamma tog en sväng förbi Sagas arbete här om dagen. Hon arbetar på ett känt kafé här i Stockholm vid namn Zetas trädgård eller bara "trädgården". Ni kanske har hört talar om det?
Trädgården är ett litet kafé som ligger mitt inne i en trädgård, därav namnet. Det finns rader av rabatter som vanligtvis är fyllda med de mest färgglada växter och här finns även en butik där man kan handla allt ifrån blommor till inredningsdetaljer. Ni kan kanske förstå att denna plats är makalöst populär på våren och sommaren. Men även nu på sena hösten är det folk som kommer dit för att njuta av den goda maten och ta en sväng i den vackra butiken för att få inspiration. Det är i alla fall på det här kafét Saga arbetar.
Vi överraskade henne sent på dagen, när solen höll på att gå ner och någon timme innan de stängde. Vi tänkte att det antagligen var mindre folk vid den tiden. När vi kom in på kaféet märkte först inte Saga att vi var där. Hon var så inne i sitt arbete och talade med kunderna om allt från vad de skulle dricka till ingredienser i olika kakor. Det var intressant att se henne arbeta, hon var så duktig! Som om det var hennes kafé!
Hon tittade upp och våra blickar möttes, jag visste att hon såg mig så jag kunde inte låta bli att le. Hon såg så glad ut över att se oss och det gjorde min dag! Vi hälsade och pratade lite innan vi var tvungna att beställa, det var ju som sagt inte bara vi där. Saga klev naturligt in i arbetsrollen igen och berättade vad hon rekommenderade från menyn. Vi beställde en varsin varm toast med kaffe och te till efter maten.
Det var riktigt gott! Vi åt långsamt medan vi satt och pratade och beundrade inredningen. De hade dekorerat kafét med inredningsdetaljer som går att köpa i deras butik och det var så mysigt och snyggt inrett. Tända ljus hängde från taken över borden i fina ljuslyktor, stora fönster löpte på ytterväggen och skapade en mörk reflektion av allt inne i kafet och på borden stod en lång dekoration av blommor och lökar som gav känslan av hemtrivsel och jul.Det var när jag skulle ta kort på en inredningsdetalj som en dam vid bordet bredvid började tala med oss.
Hon höll med om att inredningen var väldigt vacker, så som man själv vill kunna dekorera sitt eget hem. Vi talade om inredningen och om fotografi såklart, eftersom hon hade reagerat på min kamera som jag höll i och hon sa; "har ni vart nere i butiken än?" Det hade vi inte och hon fortsatte. "Det är rentav livsfarligt, det blir väldigt dyrt, haha! Och du som har dina kamera också, ni får skynda er ner innan det stänger så du hinner titta och fota allt!".
Vi hade tänkt att hoppa över att gå i butiken men efter hennes rekommendation kunder vi inte stilla nyfikenheten och vi bestämde oss för att gå dit och titta. Så medan Saga fortsatte arbeta, gick vi ner till affären.
Damen hade haft rätt, kaféet hade vart ett fint sammansstt smakprov på all inredning som fanns nere i butiken. Det var väldigt enkelt gjort men allt var genomtänkt till 100 procent. Krukor stod på rad längs enkla hyllor och där i bland dem lös lyktor med tända ljus. Vackra julblommor, vita, röda och gröna stod placerade i vackra hav av växter och de lös upp av ljusslingorna som hängde tvärs över taket.
Jag förstod varför hon sa att det kunde bli dyrt. Jag gick och plockade bland allt från krukor till ljusslingor och växter och allt jag verkade kunna säga var "åhhh vad fint!". Det som slog mig var att även fast det var en butik, var det som att de ville visa upp ett sätt att leva. En livsstil, om man så vill. De visade hur man kunde använda något så enkelt som glasburkar till att förvara fina snören i och hur man kunde kombinera detaljer för att själv kunna skapa en vacker och unik inredning. Jag hade kunnat stanna där i flera timmar, det var tur att de stängde haha.
Efter att vi hade lämnat trädgården började vi röra oss bort mot ikea som ligger några minuter där ifrån. Vi hade bestämt träff med Saga och hennes mamma för att gå en sväng och fixa några ärenden. Detta var helt spontant, mamma och jag hade tänkt gå dit och det hade tydligt Saga och hennes mamma med. Vilket sammanträffande! Så vi avslutade dagen med att gå genom ikea, titta på de uppbyggda rummen och handla lite julpynt samt det vi skulle ha, gardiner till mitt rum här i Stockholm. Men det som dominerade i våran gemensamma vagn var ljus. Doftljus, blockljus och stearinljus, vi kanske hade blivit lite påverkade av inredningen på trädgården ändå, haha.
Det blev i alla fall en underbart mysig dag. Jag måste säga att jag nästan blev lite avvis att Saga får spendera sina arbetstimmar på en sådan fin och mysig plats. Men nu har jag en anledning till att spendera massa tid där. Jag måste åka och hälsa på henne på arbetet fler gånger! Jag kan verkligen se mig själv sitta på hennes kafé och plugga, eller gå runt i trädgården och fotografera eller sitta och läsa en bok medan jag väntar på henne. Hur mysigt skulle inte det vara?

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer

Paulina,
Vad fint och mysigt😍
paulinageidenmark.devote.se.
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack så mycket! Det var väldigt mysigt. Har du besökt det här cafét någon gång? 😊
nouw.com/petraelisabeth
Maria ,
Hej petra! Underbara bilder / fina saga ❤️ Kram Maria
www.iahoglund.blogg.se
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
Tack så mycket! Ja, jag tyckte Saga blev mycket fin på bilderna! 😊
nouw.com/petraelisabeth