Back in time

Some days i wish i could go back in life. Not to change anything, but to feel a few things twice.

Jag och pappa tog en promenad genom gamla stan här i Stockholm. Han har också ett stort fotografi-intresse, vilket jag kanske har nämnt förut. Det som skiljer oss åt är att han är mer teknisk intresserad, medan jag inte bryr mig så mycket om hur kamerorna fungerar. Jag är den som hellre går ut och testar mig fram. Tillsammans kan vi nörda in oss rejält på hur saker och ting fungerar, någonting de flesta skulle tröttnat på efter bara ett par minuter. Han visar mig tips och trix som hjälper mig att utvecklas medan jag drar iväg homom ut på äventyr så tekniken får testas i praktiken. Vi kompleterar varandra, jag antar att vi är ett ganska bra team.
Vi klev av tunnelbanan vid Gamla stan och gick in i de trånga gränderna mellan husen. Till en början ser det inte så mycket ut till världen. Men när man har kommit in till kärnan av Gamla Stan kan man gå runt i timmar och ändå upptäcka någonting nytt.
Det första man lägger märke till är de vackra fasaderna som pryds av alla möjliga färger. Husen är rosa, gula, orangea och blåa men det är inte den där skrikande färgen som man ofta föreställer sig. De här färgerna går i en perfekt nyans som får dem att se helt naturliga ut i stadslandskapet. Färgera är ljusa, som om de blivit blekta av solens strålar i många hundra år och jag antar att det är det som har hänt.
Det andra man lägger märke till är hur de små gränderna är uppbyggda. Vägarna täcks av blank kullersten som har slipats ner och polerats utav alla människors fötter som har passerat. Gångarna in mellan husen är allt ifrån meterbreda till att man får gå en i taget för att få plats. Ibland får man till och med ducka för att gå igenom en liten öppning i husväggen för att komma från ena gränden till den andra. Det är minst sagt en omodern ritning, nu förtid hade man aldrig byggt på det här viset, det hade vart mycket mer genomtänkt. Men det är också det som är charmen och vad som gör denna delen av staden så otroligt vacker.
På denna plats har jag vart fler gånger än vad jag kan minnas. Det har vart luncher med vänner, fotostunder helt själv och vandringar med skolklasser när vi har läst böcker som "Mina drömmars stad" och lärt oss om Stockholms historia. Men eftersom jag har vart här så många gånger, ser jag denna delen av staden ifrån ett tredje perspektiv.
Denna delen av staden är fylld med hundratals unika skatter som jag skulle våga påstå, bara finns just här. Bland annat har jag min absoluta favoritaffär på en av dessa gator. Det är en liten bokhandel där de säljer alla möjliga olika fantasiböcker blandat med andra unika föremål som är hämtade ur alla dessa böcker. På dessa gator finns det även otroliga kaféer, antika butiker och miljöer som är hämtade direkt ur en sagovärld. Och ifall man stannar tillräckligt länge på samma plats kan man träffa människorna som äger dessa små butiker.
Som denna gamla dam som äger en egen butik, långt inne i grändernas labyrint. Som säljer antika tillbehör till hemmet och allt är i koppar. ⤵
När vi gick längs gränderna kunde jag inte låta bli att föreställa mig hur det skulle vara att få gå som turist längs dessa gator. Jag tycker denna del av staden är otroligt vacker, ändå vet jag att man blir "hemma blind" och oförmögen att se hur vacker en plats är som man vistas i dagligen. Men tänk att få uppleva denna plats igen för första gången. Att få gå längs dessa gator med min kamera i handen och se allt med nya ögon. Dock hade jag nog aldrig hittat till den lilla bokhandeln fylld med fantasi eller beundrat människorna som ägat hela deras liv åt att driva unika, små, antika affärer, undangömda långt inne i staden.
Jag riktade min kamera för att ta dessa två bilder på en turist som var på väg genom staden. Jag tog en bild på henne och sedan försökte jag ta en bild på det hon hade riktat kameran mot, för att på så sätt se det hon såg. Och det var då jag insåg; ifall jag hade fått chansen att resa tillbaka i tiden, hade jag inte gjort det för att ändra någonting i mitt förflutna, utan för att få chansen att uppleva vissa saker en gång till. Att få gå genom Gamla Stan för första gången, hade vart en av dem.

Vad hade du gjort ifall du kunde resa tillbaka i tiden?

Petra Elisabeth

Follow me on: Facebook | Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer

Maria ,
det e så fint i gamla stan ! Om jag vann pengar så skulle jag köpa en lgh i gamla stan kram på dig
www.iahoglund.blogg.sese
PetraElisabeth
PetraElisabeth,
jag håller med dig! det skulle vara underbart med en lägenhet där! 😀
nouw.com/petraelisabeth