Header

Citronvatten är en sak som jag upptäckte för några veckor sedan och har varit besatt av sen dess.

Så vad är då saken med citronvatten? Jag har länge varit ute efter rutiner som är bra för mig, dricka mycket vatten var steg 1, tvätta ansiktet morgon och kväll var steg 2 och börja yoga var steg 3. Nummer 4 och den en nyaste grejen är citronvatten. (Jag tror att det är på detta sättet man bäst skapar bra rutiner, genom att sakta men säkert trappa upp dem, börja med en, när den rutinen har fastnat kan man börja med nästa osv) .

På något vis hamnade jag på en sida där de nämnde citronvatten och där satte allt igång, jag har sett youtubevideor och googlat mig omkring på halva internetet för att ta reda på varför det är bra, och vilka olika typer av varianter det finns för att till slut hamna på den varianten jag ska berätta om nu.

En kopp ljummet citronvatten som det första man får i sig på morgonen ska tydligen vara bra för bland annat matsmältningen och levern och vara ett naturligt sätt at rensa kroppen från gifter (detoxa) både ur tex leder men också ur hyn. Utöver detta säger många att det har hjälp dem bli piggare vilket jag tyckte kändes som en superbra bonus.

Då jag inte kan titta in i min lever så har jag ingen aning om hur bra den har hjälpt till just där, men det jag kan säga är vilken påverkan jag faktiskt har märkt av själv. Då jag på sista tiden har börjat få ont i magen när jag äter vissa saker som aldrig tidigare har varit ett problem (se lakrits och brieost... buhu) så har jag börjat tänka mer på vad jag äter och att vara snäll mot magen. Då citronvatten är alkaliserande det vill säga basiskt och därigenom motverkar det sura i magen, efter alla söta livsmedel man får i sig, så ska det hjälpa till att jämna ut balansen i magen. Och min mage har verkligen känts bättre och lugnare sen jag började med cirtonvattnet. Lakrits och brie funkar fortfarande inte men men, det kan vara värt att ha magknip ibland och käka lite ändå ;)

Utöver det så har jag också märkt hur min hy i ansiktet har börjat få lite småfinnar, och då jag bara har druckit citronvatten i cirka två veckor så är det troligtvis gifter som rensas ut ur kroppen. (yay!) Men detta är också bara en bonus då jag främst dricker citronvatten för magens skull.

1/2 citron

1/3 kopp kokande vatten

2/3 kopp kallt vatten

Sil

Citronpress

Så, hur gör man då citronvatten? Jag brukar ta en halv citron och pressa den i en mugg, jag använder en sil då jag har lite svårt för fruktkött. Efter det så fyller jag muggen, med citronsaften i, till lite mer än hälften med kallt vatten för att sedan fylla upp till toppen med kokande vatten och sen är det klart!

Det ska vara cirka kroppstemperatur för om det är för varmt dör mycket av de bra innehållet i citronen och om det är kallt så blir det jobbigt för kroppen att bearbeta så tidigt på morgonen. (Man skulle såklart kunna ta ljummet kranvatten, men jag har vuxit upp med att få höra att det finns bakterier i det varma kranvattnet så jag tar inga risker.)

Några saker att tänka på efter att man har druckit citronvatten är att vänta 10-30 min innan man äter något så att kroppen hinner få ut det mesta av citronvattnet. Sen är det också en smart sak att borsta tänderna efter (tex efter man ätit frukost på morgonen som man brukar) så att inte emaljen på tänderna tar någon skada av allt det sura.

​Och det var allt jag hade att dela med mig av när det kommer till citronvatten! Har du själv testat så får du gärna dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments