Fortsättning

Fredrik Henrik Oscar Moberg blev utstruken ur militärrullorna 1870-10-04, han tillhörde Närkes regemente.

Det blev inget av med resan till Amerika. En pojke föds och en pojke dör. Det blir kanske för mycket för Fredrik Henrik Oscar så han rymmer igen 1876 och kommer tillbaks 1879.

Familjen bor nu i Jostorp. Fredrik Henrik Oscar är skräddare. Det föds en flicka Edla Maria 1882-01-05.

De äldre barnen börjar flytta ut för att arbeta som drängar och pigor. Min morfar Johan Oskar flyttar till Fellingsbro 1884. Han är då 15 år.

1886 flyttar familjen med två barn till Örebro. Plötsligt har dom en fosterdotter. När fosterdottern döps är dottern Augusta Susanna med. Sedan åker hon till Amerika. Det är kanske hennes dotter.

Familjen flyttar till olika ställen i Örebro.

Dottern Augusta Susanna har återkommit från Amerika och bor i Almby, dit fosterdottern också flyttar. Det är nog Augusta Susanna som är mamma till fosterdottern Elsa Elisabeth.

Så småningom flyttar Fredrik Henrik Oscar och hans hustru Johanna till Kantorsgatan 28, Hantverksföreningens Ålderdomshem. Johanna dog 1920-05-15. Johanna dog av kraftnedsättning vid hög ålder på grund av allmän försvagning. Johanna blev 85 år.

Fredrik Henrik Oscar dog 1925-06-26, dödsorsak var lunginflammation han blev 88 år.

I bouppteckningen av Fredrik Henrik Oscar så är det bara döttrarna med, morfar Johan Oskar och hans bror Fredrik var inte med.

Man kan ju undra varför dom inte var med, det är något som jag aldrig får veta, jag kan bara gissa och det är att dom inte visste var bröderna var någonstans.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag har jag för första gången börjat lyssna på en bok som jag lånat digitalt från biblioteket. Det är också första gången som jag använder mina nya fina trådlösa AirPods (hörlurar).

Jag fick tips av Kerstin att låna just denna bok, den heter Korpsystrar, och handlar om journalisten Hanna Grede som ska intervjua unga Nora när hon friges efter ett långt fängelsestraff, Nora och hennes syster Linn växer upp i en dysfunktionell familj och skiljs åt. Båda lever i destruktiva förhållanden, Nora tillsammans med Magda, som jobbar på en nattklubb och Linn med den många år äldre André. När systrarna träffas känner Nora igen André från klubben där Magda jobbar.

Det är ungefär där jag är efter att tagit en promenad med hörlurarna i öronen. Vad jag upptäckte var att man ska inte gå utmed en trafikerad gata för då hör man ingenting. Därför undrar jag hur mycket hör alla ungdomar och andra när dom cyklar och åker buss, men det är kanske annorlunda att lyssna på musik än lyssna när någon pratar.

Efter den här positiva upplevelsen av hörlurarna kommer jag att använda dom många, många gånger.

Likes

Comments

Uppsalas högsta bostadshus blir 16 våningar, 51 meter högt och får kanske stans bästa utsikt. Höghuset, som byggs av Veidekke Bostad, kommer att innehålla 80 bostadsrätter och är ritat av arkitekten Nina Wittlöv Löfving på White arkitekter.

På min promenad idag såg jag bara en jättegrop med en massa stålställningar och en väldigt hög byggkran. Det kommer att bli ett fint, högt hus när det är klart.

Likes

Comments

Jag önskar alla en underbar Alla Hjärtans Dag!

Likes

Comments

Grått och trist väder är det här. Geisha vill helst bara sova sig igen den här dagen. Och jag vill trösta mig med en semla. Hoppas att vädret är bättre i morgon.

Likes

Comments

Igår skrev jag att det inte skulle bli tal om någon motion alls då jag hade fått ont i ryggen igen. Tala om att bli förvånad då jag vaknade i morse och kunde stiga upp och röra mig utan den hemska smärtan. Så jag har varit på en promenad på Långbryggan, ut på den plogade skridskobanan bara en pytteliten bit (det var blankis så jag vågade inte gå där ifall jag skulle ramla, så Stig och jag vände) vi fortsatte till kyrkan istället och tillbaks. Det blev en promenad på totalt 3 km och 870 meter. En skön tur i härligt väder.

Likes

Comments

Nu är vi i Rättvik och det är mycket snö här. Jag har fått ont i ryggen igen så det blir inte att åka skridskor, skidor eller promenader. Jag tror att det passar Geisha ganska bra för nu det blir bara små korta promenader under tiden vi är här.

Vi drack kaffe i Tönnebro på väg up

Receptionen i Rättvik

Likes

Comments

Jag har anmält mig till en kurs i släktforskning, en fortsättningskurs, grundkursen hoppas jag över. Hoppas att det går bra ändå. Första träffen är i kväll och åtta torsdagar framåt. Det ska bli roligt och jag hoppas att jag får en del tips så jag kommer framåt i min forskning om släkten eller rättare sagt bakåt för jag söker ju släkt bakåt i tiden.😜

Likes

Comments

Tänk vad lite jag vet om alla dessa dagar. TANKENS DAG är idag och som vanligt har jag inte en aning om detta. Visste jag skulle det skulle det inte göra någon skillnad. Första gången TANKENS DAG firades var 2010 i Gävle.

Tankar är viktiga, särskilt positiva tankar, för våra liv och att ha mål och motivation och drivkraft förutsatt att man själv har satt sina mål.

Vad tänker ni på TANKENS DAG?

Likes

Comments

Kerstin och Anders kom på kaffe idag, dom hade med sig en Dagmartårta och vi hade köpt semlor. Jag har aldrig ätit Dagmartårta förut, den är verkligen jättegod och smaskig, det är lite som wienerbröd. När jag var barn och ung åt man semlor bara i februari och bara på tisdagar. De fanns inte att köpa någon annan dag. Numera kan man äta semlor nästan hela året.

Så här står det i Wikipedia om semlan:

Ordet semla kommer av latinets simila som betyder vetemjöl och var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen utan fyllning.

En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg, är ett slags bakelse av ljust vetebröd med fyllning av mandelmassa och grädde. Bullen förekommer i olika former i Skandinavien samt Finland och Baltikum och är associerad med fastlagen före påskfastan; särskilt fettisdagen men också blåmåndagen, då den äts enligt traditionen.

Hetväggen skapades på 1700-talet då strutar åts doppade i varm mjölk. Detta är den första direkta förbindelsen mellan fastlagsbröd och strut. När man i Sverige, och bara i Sverige, gjorde nästa koppling, den mellan simila och hetvägg, är oklart.

Ungefär på 1850-talet började man lägga mandelmassa i semlan, då ännu serverad i varm mjölk. På slutet av 1800-talet började man kombinera mandelmassan med vispgrädde. Det blev då också vanligt på kaféer att till kaffet sälja semlor utan mjölk. Därmed var den moderna svenska semlan med vetebulle, mandelmassa och grädde skapad. Det dröjde dock fram till 1930-talet innan den blev vida spridd. På 1950-talet avskaffades den ransonering på mjöl, socker och grädde som infördes under andra världskriget. I samband med detta fick semmelätandet ett rejält uppsving.

Semlans traditioner varierar från landskap till landskap. I Sverige åts semlor ursprungligen enbart på fettisdagen under fastlagen före fastan. (I Skåne på måndagen, som kallades "bullamåndag". När traditionen att fasta upphörde i Sverige i samband med reformationen blev det istället tradition att äta semla varje tisdag under fastans sju veckor. Efter andra världskriget har semmelätandet utökats ytterligare och semlor finns idag att tillgå i bageri varje dag från december till påsk. Vissa konditorier har även börjat sälja semlor i september, oktober och så kallade "novembersemlor".

Ja, det var lite uppgifter om semlan, men det står mycket mer om den på Wikipedia om man är intresserad.

Likes

Comments