Universeum en hållbar aktivitet på sportlovet.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna posera bredvid soptunna med text om återvunnet papper.

Att posera med en soptunna...

*Inlägg i samarbete med Universeum

Science center med regnskog inomhus.

Sonen ville åka tillbaka till "museet med djungeln" som vi besökt för några år sedan. Vi vuxna hade också en väldigt bra upplevelse på Universeum förra gången så vi bokade in ett nytt besök.

Många saker var samma som för några år sedan men nu när sonen är 7 år kunde han ta till sig det mesta ännu mer. Rymdutställningen hade mycket nytt och var den mest uppskattade av honom denna gång. Främst att filma sig själv med fördröjning i "månhoppet" och att cykla till månen på en träningscykel kopplad till en panel där man kunde se hur långt man kommit. Se bilder nedan.

Jag själv uppskattade de vackra akvarierna mest plus det trevliga med att kunna vistas i en varm och fuktig regnskogsmiljö mitt i vintern- utan flygresa. Och hållbarhetstänket som jag inte reflekterade över vid vårt förra besök men som nu var ständigt närvarande på ett naturligt sätt. Du kan se mer av det och allt vi upplevde nedan. Det finns mer text under respektive bilder.

Vill du fördjupa dig i deras hållbarhetstänk kan du läsa mer på Universeums sida här men som exempel jobbar de med minskat matsvinn i sin restaurang och använder ingen palmolja i maten. Det fanns informativa skyltar och text på tex soptunnor- se bild ovan. Och de globala målen för hållbar utveckling togs upp som en naturlig del av ett labbexperiment vi deltog i. Det går också väldigt enkelt att ta sig dit på ett klimatsmart sätt. Vi som bor långt ifrån tog tåget och bodde på hotell nära stationen. Promenerade därifrån till Universeum men spårvagnen stannar också precis utanför.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna cykla till månen i rymdutställningen

Sonens favorit där man på skärmen kunde följa när man cyklat till taket på Universeum, Eiffeltornets topp osv. Han hann dock aldrig till månen trots att mamman hjälpte till att trampa...

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna månhoppet film i utställning om rymden.

Här kunde man filma sig själv och efteråt se filmen så som det skulle ha sett ut på månen. Läs mer om utställningen Rymdresan här.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna gravitation tratt med kulor i rymdutställningen.

Den här gravitationstratten fanns förra gången men var ändå rolig att utforska. Länge. Flera gånger.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna labb experiment labbrockar och skyddsglasögon.

Vi deltog också i ett labbexperiment där vi utforskade jordskorpan och atmosfären på Mars.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna de  experiment i labb testa ämne i ytan på mars.
Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna de olika globala målen för hållbar utveckling under experiment i labb.

De globala hållbarhetsmålen ingick som en naturlig del då vi kom fram till att Mars inte är en så trevlig planet att bo på då det varken går att andas eller odla. Väldigt viktigt att ta hand om den planet vi har.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna de globala målen för hållbar utveckling under experiment i labb.
Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna periodiska systemet och barn i labbrock experiment i labb.

Min lilla kemist! Ok- han skulle töntförklara mig men jag tycker att det är SÅ gulligt med rocken.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna soptunna med text om skräp i havet.

Texten på soptunnorna varierades. Heja nudging.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna vad kan du göra what can you do handla miljömärkt köp inte hotade fiskarter.
Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna vad kan du göra ät inte jätteräkor ät mindre kött för klimatet

Nästan fuskigt enkelt att göra rätt här som vegetarian...

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna fiskkarta med plastföremål.

Så sorgligt att det är svårt att tro att de är sant.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna köp inte saker tillverkade av hotade djurarter.
Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna akvarie med fiskar.

Min favorit- akvarierna. Erkänner att jag inte alls har koll på fiskarter men så himla vackert att titta på.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna framför akvarie med hajar rockor och andra fiskar.
Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna öringar i akvarie.

Också inhemska arter som sambon drömmer om att fiska upp.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna närbild på orm innanför glas.

Läskigare djur men också väldigt vackra- bakom glas.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna test av reaktionsförmåga vid ormbett.

Man kunde testa sin reaktionsförmåga- om man skulle klara sig undan ett ormbett. Sambon filmade men jag besparar er mina skrik. De runt om trodde säkert att de släppt ut en riktig orm.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna på hängbro genom regnskogen.

Och regnskogen såklart. Den gillade inte sonen sist- säkert pga den ovana luftfuktigheten men nu utforskade han och letade fåglar och ville gå tillbaka dit in.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna spaning efter djur i djungeln.
Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna röd fågel i djungeln regnskogen
Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna snygg fågel i inomhusregnskogen.
Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna huvud sticker ut ur jättestort ägg.

Uppmärksamma hur svettigt barnet är. Han som vanligtvis kan gå runt stillsamt på museum i timmar hade så mycket att titta på här att han sprang runt mellan aktiviteterna hela dagen.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna hiss med transparent panel med knappar i hissen för att visa funktion.

Coola hissar där vetgiriga barn (och vuxna) kan få se hur det ser ut och fungerar egentligen.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna balans gå på lina slackline.

Det finns många interaktiva lite mer fysiska aktiviteter också.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna interaktivt hälsa lyfta sig själv.

Känna sig stark genom att kunna lyfta sig själv.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna välj mun på selfie på dataskärm.

Denna mindes sonen från förra gången och ville leta på. Scary!

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna mamma och barn på skärm där man kan byta mun.
Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna se hur sköldpadda och andra djur ser ut inuti.

Läskigt men lärorikt att kunna "klä av" djur skinn och kött för att se hur de ser ut inuti.

Universeum Göteborg hållbar intressant och rolig semester hemester för barn och vuxna museibutik grundmänenas magiska värld periodiska systemet.

Väldigt bra museibutik. Vi försöker ju att inte konsumera och köpte bara en fisheye/macro/vidvinkel lins till mobilen men tittade på SÅ mycket mer. Perfekt att köpa presenter. Tror att sonen skulle uppskatta denna även om han inte hade ro att titta på plats.


Hoppas att du tyckte att det var värt att scrolla dig genom alla mina bilder (jag hade SÅ många fler) och att du blev lite inspirerad till ett eget besök. Vi gillar verkligen Science centers. Har såklart besökt det i vår hemstad Borlänge men också det i Norrköping. Har du andra att rekommendera?

Gillar

Kommentarer

Sandrasjoberg
Sandrasjoberg,
Det är trevligt att besöka 😊😊
nouw.com/sandrasjoberg
Pengarellerpyssel
Pengarellerpyssel,
Håller med- vi har besökt tidigare och gillar verkligen.
nouw.com/pengarellerpyssel