Nytt år nya utmaningar och möjligheter.

Bild från nyårsafton. Gamla loppisfyndade kläder inför nytt ännu mer klimatsmart och hållbart år.

Plånboksmarts utmaning hållbar 20.

På instagram följer jag @plånboksmart En väldigt klok kvinna som skriver inom samma område som mig- sparsamhet vad gäller både ekonomi och klimat. Detta år har hon en utmaning som kommer sträcka sig över hela året. Syftet är att med många och små steg börja leva på ett sätt som är snällare mot både plånboken och världen omkring oss. Och mot oss själva. Jag hakar såklart på utmaningen. Jag älskar sånt här.

Jag tror inte att just vår familj kommer göra så stora framsteg vad gäller varken ekonomi eller miljö eftersom vi har jobbat ganska hårt med det en längre tid. Men det ska ändå bli väldigt spännande att följa och se under året.

Första uppgiften som hon släppte igår var väldigt tankeväckande. Jag ville göra ett inlägg på instagram om mina svar men jag skulle aldrig kunna reducera dem till så litet format så äntligen ett nytt blogginlägg...

Nedan finns frågorna och vad jag svarat. För att få en mer sann och ärlig bild bad jag också sonen och sambon att svara på den första frågan. Det sved lite att höra vad de sa men nu vet jag vad jag har att arbeta med under året.

Följ gärna med på utmaningen du också. Tillsammans är vi starka och kan göra en förändring för klimatet- som går hand i hand med att få mer kvar i plånboken och mer tid till sånt man vill göra i livet.

Vad lägger du mest tid på?

Första frågan är vilka tre områden man lägger mest tid på. Utom att sova och jobba. Detta krånglade genast till det för mig. Jag tänker ofta att jobbet tar mest tid och energi. Dessutom sover jag pga min MS och tröttheten som följer med den bort mer tid än de flesta. Nu kunde jag dock inte "fuska" mig från att tänka lite djupare. Mina svar blev:

*Instagram och tillhörande utmaningar som jag hittar där (som denna utmaning, rensa kylskåpet, sälja grejer och allt möjligt jag har hakat på under åren).

*Planering och inköp av mat. Jag kollar erbjudanden i flera butiker och besöker dem när jag har ärenden i närheten. Detta sparar oss mycket pengar men tar förstås mycket mer tid än att handla allt på samma ställe utan att reflektera över pris (eller om det är eko, närproducerat, veganskt osv).

*Slötitta på serier, Instagram och Facebook. Detta händer ofta när jag slår på min telefon eller dator för att göra något annat. Jag fastnar och börjar scrolla. Också när jag är trött och inte mår så bra. Då orkar jag inte göra något vettigt.

När jag frågade sonen vad han tycker att jag lägger mest tid på sa han utan att tveka "mobilen". Sen "Dina listor. Du lägger nästan all din tid på det. En stor del av vad vi gör på dagarna är vad som står på dina listor". En tredje punkt hade han svårare att komma på men det blev "kaffe".

Det känns ju såklart inte så kul att höra. Det hade ju varit trevligare om han känt att jag la mest tid på att mysa eller läsa böcker för honom. Eller familjeutflykter. Bättre om han hade svarat lagat mat eller nåt annat husligt också. Men hans svar var nog närmare sanningen.

Sambon svarade liknande:

*sociala medier

*dina projekt- allt från pyssel till såna här "intervjuer"

*"på senaste tiden att gå"- sedan vi såg Anders Hansens program om motion och hjärnan så har jag varit mer noga med att promenera till jobbet trots att jag går väldigt mycket där så flera gånger har jag skrapat ihop över 20 000 steg per dag. Är helt slut i kroppen!

Vilka områden tar mest energi/livskvalitet?

Denna fråga svarade jag bara på själv.

Lite fuskade jag kanske med att ta med något som lite går in under jobb- men att skicka papper och fylla i formulär, maila och prata med arbetsförmedling, a-kassa och försäkringskassa har tagit extremt mycket energi och livskvalitet nu under hösten. Tidigare också- men jag har mått sämre nu på slutet och mitt mående har gränsat till depression pga allt kring detta.

Annars suger matlagning extremt mycket energi från mig. Orimligt mycket i förhållande till den arbetsinsats det egentligen kräver.

Att tänka på och oroa mig för andra tar också energi. Familj och släkt. Sånt som jag ändå inte kan göra något åt men inte kan låta bli att tänka på. Det här är en fälla jag absolut inte vill falla i. Jag ser att jag är på väg åt samma håll som min mamma och mormor. Kanske är det en åldersgrej men att ligga vaken på kvällarna och oroa sig över sånt jag ändå inte kan styra hjälper ju ingen.

Vilka områden ger mest energi/livskvalitet?

Mycket enkelt att svara på och också det jag har som mål att göra mer av det kommande året eftersom det tydligen inte är så lätt att få till:

* Göra utflykter och äta ute (annat än pizza) med sonen och sambon

* Vara med vänner

* Skapande

Vilka 3 områden kostar mest pengar?

Inte säker på ordningen men:

* Hus

*Bil

*Mat

Så mycket annat köper vi inte längre.

Övningen gick bara ut på att svara på frågorna. Jag som är en resultatinriktad person har såklart redan börjat fundera på lösningar på hur jag ska fördela min tid bättre. Jag ser verkligen fram emot att se vad den här utmaningen leder till under året. Och såklart vad mer året har att erbjuda.

Vad ser du fram emot under året? Har du också hakat på utmaningen? Gör det annars gärna så peppar vi varandra.

  • Övrigt

Gillar

Kommentarer

louiseanderssons
louiseanderssons,
Gick in & följde direkt & ska ta mig an utmaningen 👏🏻
nouw.com/louiseanderssons
Pengarellerpyssel
Pengarellerpyssel,
Åh vad roligt- då är vi fler.
nouw.com/pengarellerpyssel