Header

Tillklippta tygbitar tänkta att bli en klänning inspirerad av folkdräkt.

Delar till en klänning inspirerad av folkdräkt klippta av bland annat en almanacka och ett broderat örngott.

Idag skulle jag köpa knappar till ett annat projekt så jag cyklade till Emaus. Hittade då det här tyget för bara 10:-. Det kändes så "folkdräktigt" att jag var tvungen att köpa det till den klänning inspirerad av folkdräkt som jag tänkt sy i flera år. Jag har tänkt mig den i tight modell i stretch. I liknande tyg och färger som min mormors Tunadräkt. Det har dock bara stannat vid tankar.

När jag hittade det här vävda tyget fick ju modellen på klänningen ändras och jag rev fram alla andra vävda tyger som passar in på temat (enligt min syn på folkdräkt). Dukar, broderier, delar av gardiner och en almanacka. Allt fint och folklorigt och steg för steg fick klänningen växa fram. Jag tänker mig den enligt ovan men med massa piff av övriga tyger som inte fick komma till användning till själva klänningen. Se många fler bilder nedan.

Bystpartiet har jag klippt ur ett örngott som min gammelmormor broderat. Det var trasigt och missfärgat. Så här får det leva vidare och jag tycker jag att det ser jättefint ut. "Förklädet" tänker jag mig som en ficka. Det är överdelen av en väggalmanacka som jag loppisfyndat för länge sedan och lagt på hög för något återbruk. Bakstycket finns på bild längre ner. Det kommer passande nog från en duk som har varit min gammelmorfars. Jag såg det efter att jag valt den. Det satt en etikett med hans namn på baksidan så den måste ha varit med när han bott på ålderdomshem på slutet. Den hade flera fläckar och missfärgningar men jag tror att jag undvek dem. Det ska bli roligt att se om min mormor känner igen både örngott och duk när hon ser klänningen.

Jag hade inget mönster till klänningen (som synes) utan måttade efter en köpt klänning i vävt tyg som jag trivs bra i. Jättebekväm med resår i hals och ärmslut samt under bysten. Jag hoppas att jag får ihop den här till något lika bekvämt trots lite grövre stelare tyg.

Får se också om jag hinner färdigt med den på syträffen på söndag. Jag har SÅ himla mycket utklippt nu så det gäller att prioritera. Sonens masbyxor kommer först men det vore roligt att hinna färdigt med denna också till midsommar. Iallafall grunden som på bilden ovan så får väl allt lullull med band och påsydda blommor och broderier komma efter hand.

Tillklippta tygbitar tänkta att bli en klänning inspirerad av folkdräkt.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments