Nyutdannet og jobbsøker: Hvordan dyrke en indre balanse i en usikker hverdag


Overgangen fra å være student til å ikke helt vite hva man skal fylle dagene med, er en kunst i seg selv. Det er mye usikkerhet og motivasjonen er kanskje ikke helt på topp. I tillegg er det jo egentlig svært stressende å ikke vite hva man skal videre. Jeg har et par tips som fungerer veldig bra for meg i en tid som dette, og jeg håper disse kan være til nytte/inspirasjon for deg.


Image via Henry Be


Å være nyutdannet og søke jobb er en egen reise. Søknader skal skreddersys og CVen skal finpusses. Annonser skal leses, og bedrifter skal researches. Det føles nesten litt som en heltidsjobb, for det tar tid å søke. Ikke minst, energi. Derfor synes jeg at det er greit å ha en hverdag som fungerer litt som balsam for sjelen - i en slik periode. Her er mine tips til hvordan du kan dyrke en indre balanse i en litt usikker hverdag:

Begynn med deg selv. Er du litt usikker på hva du ønsker å gjøre? Lag deg selv et tankekart. Still deg selv spørsmål: Hva slags ambisjoner har du? Hvor ønsker du å være om noen måneder? Hva ønsker du å oppnå? Hva er viktig i livet ditt? Hvordan ønsker du å leve? Det er jo ikke slik at vi skal planlegge absolutt alt. For selv om vi liker å tro det, så har vi veldig lite kontroll. Det hjelper å ta en dag av gangen og være fleksible til endringer - viktigst av alt, så må vi være åpne og villige for kontinuerlig læring. Studietiden slutter aldri i mine øyne!

Lag gode rutiner som gjør at du får ting gjort. For meg fungerer det å stå opp tidlig og begynne med en gang. Jeg motiveres av å ha en morgenrutine med kaffe og musikk - og jeg bruker tid på å oppdatere meg på det som skjer i verden. I tillegg bruker jeg denne fine morgenstunden på å lese artikler på favoritt nettsider som Medium, LinkedIn, og HBR. Jeg er en morgenfugl, men det kan godt hende at du er helt motsatt. Finn ut av hva som funker for deg - og lag deg noen rutiner som gjør at du motiveres til å gripe dagen.

Få nok hvile. Når var sist du tok deg tid (og samvittighet) til å faktisk slappe av? Sett av noen timer der du dedikerer 110% av fokuset ditt på jobbsøking, og unn deg selv et velfortjent avbrekk etterpå. Dra på løpetur, møt venner. Les en bok, eller se Netflix. Ta deg en powernap. It´s up to you, så lenge du føler at du slapper av. På denne måten sikrer vi nemlig at vi ikke mister motivasjonen helt. Ja takk til pause!

... og sist men ikke minst, så vil jeg og nevne det alle vet: få deg nok søvn og spis balansert. Det handler ikke om å måtte ditt eller datt. Du vet best hva som funker for deg, og til syvende og sist så handler det om å ta vare på seg selv og sin egen helse. Det at du gjør din greie er det viktigste.

Stol på deg selv, og vær snill. Husk at det i tillegg handler om tålmodighet og riktig timing.

Lykke til!


Liker

Kommentarer